Zebrus pallaoroi

Otkrivena je nova riblja vrsta! Jadran i službeno sada ima novog stanovnika

Boris Bulić

Nove riblje vrste se ne otkrivaju i ne potvrđuju baš svakog dana. Znanstvena ekipa predvođena dr. sc. Marcelom Kovačićem iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci objavila je rad u kojem je predstavljena nova vrsta glavoča Zebrus pallaoroi.Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo je objavio otkriće nove riblje vrste u Jadranu. Riječ je o novoj vrsti jadranskog glavoča iz roda Zebrus znanstvenog naziva Zebrus pallaoroi.


Riba je nazvana u čast nedavno preminulog djelatnika Instituta, ihtiologa Armina Pallaora.


Marcel Kovačić iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, Radek Šanda, Katarína Čekovská, Tereza Soukupová i Jasna Vukić su kao znanstveni tim predstavili ovu novu vrstu jadranskog glavoča u svom radu koji u cijelosti možete pročitati klikom na ovu poveznicu – Nova vrsta glavoča Zebrus pallaoroi
Inače je rod Zebrus (Buen, 1930) ustanovljen kao podrod Gobiusa kako bi se u klasifikaciju mogli smjestiti mali kriptobentoski mediteranski glavoči Gobius zebrus (Risso, 1827) i Gobius thori (Buen, 1928). Podrod Zebrus prvi je podigao na nivo roda Miller (1966), ali bez ikakvih podataka ili objašnjenja koji bi potkrijepili ovu odluku. Tek je 1977. godine Miller dao ponovni opis Zebrusa kao monotipskog roda i ponovni opis jedine vrste unutar njega, Z. zebrus.