PANULA I SABIKI ZA ŠARUNA

Do šaruna nikad lakše! Samo povucite panulu ili spustite sabiki

Boris Bulić

Prilikom izvlačenja zakačene ribe ne treba imati straha, jer šaruni u principu uvijek duboko gutaju ponuđene varalice. Jedino se nedorasli primjerci redovito kače za tanku opnu između usana i čeljusti dok su odrasli šaruni u pravilu dobro zakačeni.



Panula za šaruna ima dvije osnovne verzije. Prva podrazumijeva korištenje klasične lake varalice sa ili bez montažnog olovnog opterećenja. Osnova je u pravilu najlonski monofil promjera 0,40 do 0,70 milimetara na koju se nastavlja fluorokarbonski predvez dužine 150 centimetara promjera 0,35 milimetara na čijem se kraju nalazi wobbler dužine 5 do 7 centimetara ili silikonac dug do 11 centimetara sa jigg glavom težine ne iznad 15 grama. Ovakva se panula povlači brzinom 2,4 do 4 milje.



Drugi način panulanja šaruna je pomoću sabikija ili turske panule. Iznad olovnice u obliku torpeda se nalaze do tri prame dužine 15 do 20 centimetara sa udicama širine luka 12 milimetara ukrašenima s lamelastim ukrasnim trakicama.




Ova se panula povlači brzinom i do pet milja, sve u zavisnosti od dubine na kojoj se šaruni nalaze.


Ukoliko se pak šaruni uoče na sonderu, pa se ocijeni da se ne kreću, tada se može pokušati loviti svojevrsnim vertical jiggingom. Sabiki se spušta u jato te se naglim trzanjima pokušava isprovocirati riblji griz.


Prilikom izvlačenja zakačene ribe ne treba imati straha, jer šaruni u principu uvijek duboko gutaju ponuđene varalice. Jedino se nedorasli primjerci redovito kače za tanku opnu između usana i čeljusti dok su odrasli šaruni u pravilu dobro zakačeni.


Zapravo jedini problem kod izvlačenja šaruna nastaje kad se na udicama nađe nekoliko primjeraka od kojih svaki vuče na svoju stranu što može rezultirati trzajima u tvrdo i gubitkom ribe.


Šaruna po izvlačenju treba odmah otkrviti nakon čega mu meso postaje izuzetno tečno. Mada se može spremati na mnoge načine najukusniji je pečen na gradelama i spremljen pod pekom gdje uspješno parira znatno razvikanijim morskim delicijama.



Zbog redovite invadiranosti trbušnim nametnicima i potencijalno mogućem prijelazu tih nametnika u ljudski organizam šarun je na mnogim mjestima neomiljena riba. No problem s nametnicima od kojih je najopasniji Anisakis, parazit s kompliciranim životnim putem koji se lako može naseliti i u ljudskom organizmu, zapravo je lako rješiv.


Ribu treba odmah po ulovu očistiti čime se nametnici koji žive u probavnom traktu fizički odstranjuju. Osim toga dobrom termičkom obradom svi eventualno zaostali nametnici budu trajno uništeni