Ministarstvo mora

Čišćenje upisnika: Iz registra izbrisane 6.363 brodice

Marinko Glavan

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELLRIJEKA – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je rješenja o brisanju 6.363 jahte i brodice čiji vlasnici nisu platili naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja za 2019. i 2020. godinu, priopćeno je iz Ministarstva. Odluka o brisanju donesena je potkraj prošle godine, a rješenja o brisanju pomorskih objekata do sad su poštom dostavljena vlasnicima. Istodobno su objavljena i na Elektroničkoj oglasnoj ploči upisnika brodova, na web adresi »https://mmpi.gov.hr/aktualno/pomorske-informacije/elektronicka-oglasna-ploca-upisnika-brodova-22581/22581«, gdje svi vlasnici koji nisu sigurni jesu li i njihova plovila izbrisana, mogu to provjeriti.


Obavijesti o brisanju bit će objavljene i na oglasnim pločama lučkih kapetanija. Izbrisana plovila mogu se ponovo upisati u registar, ali je postupak upisivanja isti kao za prvi upis plovila, objašnjavaju iz Ministarstva.


– Vlasnici brisanih plovila mogu zahtjev za prvi upis podnijeti u lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije u kojoj je brisani objekt bio prethodno upisan. Temeljem zahtjeva za upis i dokumentacije koja se nalazi u zbirci isprava, vlasnicima će se izdati rješenje o prvom upisu ili će se uputiti na ishođenje dodatnih dokumenata u Hrvatski registar brodova. Kako bi se ubrzao postupak rješavanja zahtjeva stranaka, Hrvatski registar brodova će tijekom sljedećeg tjedna omogućiti podnošenje zahtjeva preko posebne internetske stranice, objavljeno je iz Ministarstva mora.
Predstavnici Ministarstva i Hrvatskog registra brodova dogovorili su, na koordinacijskom sastanku održanom u Zagrebu, prioritete rješavanja dodatnih zahtjeva za utvrđivanje tehničke prihvatljivosti. Prema njihovom dogovoru, prednost će imati zahtjevi za upis brodica za gospodarsku namjenu koje su u trenutku brisanja bile tehnički ispravne i to sljedećim redoslijedom: ribarska namjena, iznajmljivanje i prijevoz putnika, ostale gospodarske svrhe te jahte. Nakon toga će se rješavati zahtjevi vlasnika brodica i jahti za osobne potrebe koje su u trenutku brisanja bile tehnički ispravne.


Kada se obrade prethodno navedeni zahtjevi, istim redoslijedom prvenstva će se rješavati zahtjevi za prvi upis brodica i jahti koje u trenutku brisanja nisu bile tehnički ispravne i nisu imale valjane upisne listove.