Pune ruke posla

Brodovi američke ratne mornarice stigli na remont u “Lenac”. Najavljeni i dolasci novih

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Već sredinom veljače na zahvate u sklopu svog redovnog održavanja stiže drugi iz te serije aluminijskih dvotrupaca, USNS »Trenton« koji će se u škveru u Martinšćici zadržati iduća dva mjesecaRIJEKA – Suradnja i poslovi za Američku ratnu mornaricu obilježit će početak ove poslovne godine u Brodogradilištu »Viktor Lenac«. Nakon gotovo dvomjesečnih zahvata koji su na njemu obavljeni, logistički dvotrupac USNS »Yuma« koncem ovog tjedna planiran je za probnu vožnju, nakon čega bi trebao otploviti na svoje uobičajene misije.


No, već sredinom veljače na zahvate u sklopu svog redovnog održavanja stiže drugi iz te serije aluminijskih dvotrupaca, USNS »Trenton« koji će se u škveru u Martinšćici zadržati iduća dva mjeseca.


Mjesec dana poslije, za dolazak je predviđen i USNS »Carson City« koji ovog puta u »Viktor Lenac« stiže na nešto obimnije zahvate koji su na ovim brodovima predviđeni svakih pet godina. Kako doznajemo iz službe prodaje ovog brodogradilišta, dvotrupcima »Trentonu« i »Carson Cityju« koncem ožujka pridružit će se i treći brod Američke mornarice.
Riječ je o USS »Hershel W. Williams«, brodu koji se vodi kao ekspedicijska mobilna baza iz klase Lewisa B. Pullera. U pitanju je relativno novi brod, koji je iz brodogradilišta NASSCO u San Diegu »izašao« prije dvije godine, a ugovor za njegovu gradnju bio je vrijedan gotovo pola milijarde dolara. USS »Hershel W. Williams« dug je gotovo 240 metara, širok 50 metara i broji oko 250 članova posade, a u Martinšćici bi se trebao zadržati mjesec i pol dana, koliko su predviđeni da traju radovi na njegovom redovnom održavanju.