ARBUN

Arbun je definitivno jedna od najborbenijih riba Jadrana. Kad se zakači, bori se do kraja…

Boris Bulić

Arbun je riba vezana uz bentos i život provodi u potrazi za hranom koju pronalazi na dnu. To su prvenstveno beskralježnjaci poput račića, crva, manjih školjki i puževa, no rado će se zaletjeti i za kojom sitnijom ribom.Malo je riba koje u ribolovu mogu pružiti toliki gušt kao arbun.


Dok se druge ribe objese na udicu ili bjesomučno gutaju, trgaju i jure, arbun često taktizira i ješku najprije odvlači, pa pušta, da bi je u sljedećem trenutku zgrabio i pojurio. Dinamika kojom to radi te njegova neuništiva borbenost svrstava ga među traženije ribe Jadrana. Veliki broj ribolovaca izlaskom na poštu ne traži ništa doli arbuna, tog neumornog borca s malih brakova.

Arbuna možemo naći svuda po Jadranu. Nastanjuje more od 10 do preko 180 metara dubine. Najčešće ćemo ga pronaći na pjeskovito-ljušturastom, ali i muljevito-pjeskovitom dnu obraslom algama. Još ako je u blizini kakav manji brak, na pravom smo mjestu. Najbrojnija su mu staništa uz zapadnu obalu Istre te u zadarskom akvatoriju, prvenstveno u među-otočkim kanalima i u samom zadarskom kanalu. U većem ga broju možemo naći i oko Šibenika te uz sjevernu obalu Pelješca.


Nisu mu odbojna ni riječna ušća pa ga uspješno možemo loviti i na ušću Neretve ili Zrmanje.


Arbun je riba vezana uz bentos i život provodi u potrazi za hranom koju pronalazi na dnu. To su prvenstveno beskralježnjaci poput račića, crva, manjih školjki i puževa, no rado će se zaletjeti i za kojom sitnijom ribom.