RIBOLOVNE TEHNIKE

Ako lovite ribu s obale, imamo nekoliko vrijednih savjeta za vas

Boris Bulić

Zbog stalnog kontakta s ribom te čestim izmjenama ješke i brojnim izbačajima, ribolov u kojem se štap ne ispušta iz ruku, smatra se izrazito dinamičnim oblikom sportskog ribolova. Osnovni pribor za ovakav lov uključuje štap preporučene dužine od 360 do 420 cm osjetljivog vrha, rolu s visokom konusnom špulom za daleke izbačaje, te pripadajuće predveze. Zbog brže reakcije i veće daljine, preporučuje se upotreba upredenice.Ferma je jedan od najuobičajenijih načina ribolova na moru i njome se pokriva preko 80 posto situacija u obalnom ribolovu. Osnovni pribor uključuje štap preporučene dužine od 360 centimetara, te rolu, po mogućnosti sa slobodnim hodom špule.  Predvez se formira od jedne do dvije udice vezane ispod klizne olovnice, a zavisno od debljine upotrijebljene strune, težine olovnog opterećenja i veličine udica, ciljano se love različite vrste.


Na fermu se može loviti s više pribora u isto vrijeme


Princip ribolova je vrlo jednostavan. Nakon izbacivanja naješkanih udica na željenu daljinu, pribor se ostavlja. Struna je labava i najčešće povezana sa indikatorom poteza, bilo suvremenim elektronskim, bilo običnim kamenčićem ili komadićem papira. Nakon ribljeg poteza, slijedi kontra. Na ovaj se način može loviti s više pribora istovremeno.


A za razliku od ribolova na fermu kada se štap spušta na obalu, u ribolovu u kojem se štap neprestano drži u rukama važno je da vrh štapa bude osjetljiv radi lakše detekcije griza.


Na natjecanjima se štapovi najčešće uopće ne ispuštaju iz ruku
Zavisno od upotrijebljenog pribora i tehnike izbačaja, ovakav način nosi različite nazive.


U takvom se ribolovu predvez slaže kao kod klasične kančenice. Iznad olovnice privezane na kraju predveza, vezuju se prame sa udicama. Najčešće tako da dvije budu vezane visoko iznad, dok se najdonja udica podesi tako da nakon izbačaja leži ispod olovnice. Ovakvim se načinom u pravilu lovi sitnija riba, no upravo ona najdonja udica zna donijeti lijepe primjerke. Zbog stalnog kontakta s ribom te čestim izmjenama ješke i brojnim izbačajima, ovakav se ribolov smatra izrazito dinamičnim oblikom sportskog ribolova. Činjenica da je upravo ta tehnika korištena u natjecateljskoj disciplini štap-obala dovoljno govori o učinkovitosti ovakvog pristupa.


Osnovni pribor za ovakav lov uključuje štap preporučene dužine od 360 do 420 cm osjetljivog vrha, rolu sa visokom konusnom špulom za daleke izbačaje, po mogućnosti surf, te pripadajuće predveze. Zbog brže reakcije i veće daljine, preporučuje se upotreba upredenice.


Kraći štap, 270 do 300 cm dužine, uparen sa rolom bržeg prijenosa na koju je namotan fluorokarbon, pokriva potrebe obalnog varaličarenja, popularno nazvanog spin, no jednako će dobro poslužiti i u ribolovu á volo tehnikama. Mnogi su brancini, ali i iglice, ušate, feluni pa i manje lice upravo ovim tehnikama uspješno nasukani.


Ribolov na plovak je mnogima samo razbibriga, no to može biti i sasvim ozbiljna tehnika


Ista se rola, uz promjenu špule može prebacivanjem na matcher ili kakav akcijom srodan štap, koristiti u dinamičnom ribolovu plovkom. Naravno, i jedan bolognese štap bi bio izvrstan izbor za ribolov plovkom, pod uvjetom da je more mirno i da nema jakog vjetra. Cipli, ušate, bugve, špari, šaruni, salpe i još mnoge druge u sportskom ribolovu atraktivne vrste mogu se loviti na ovaj način.


Osnovni pribor za ovakav ribolov uključuje štap preporučene dužine od 270 do 300 centimetara dok se za ribolov plovkom može koristiti i bolognese do 6 metar dužine, te brzu rolu prijenosa ne manjeg od 5:1, sa izmjenjivim špulama. Na špulu namijenjenu spinu i á volo tehnikama treba namotati fluorokarbon, a na špulu za plovak najlonsku strunu oznake soft ili no memory.