ELEKTRONSKI INDIKATORI

Kako ‘čitate’ riblji griz u lovu na fermu? Jeste li znali da postoje elektroindikatori s daljinskim prijemnikom?

Boris Bulić

Princip rada se najčešće zasniva, kao i kod stacionarnih elektroničkih indikatora, na prekidu ili zatvaranju strujnog kruga. U trenutku zatezanja strune zatvara se strujni krug nakon čega počinje i zvučni i light-show…Pravovremena indikacija ribljeg griza je ključni detalj za ribolovni uspjeh. I dok se u nekakvom lovu kančenicom ili beach ledgeringom uzdamo u svoje reflekse, u ribolovu na fermu se služimo indikatorima od kojih su najkvalitetniji i najpouzdaniji elektronski indikatori griza.


Najsuvremenije inačice imaju i male prijemnike koji su s indikatorima povezani bežičnom vezom. Uz ovakav prijemnik koji se može na uzici nositi oko vrata ribolovac se bez straha može udaljiti od štapova ili zavući u vreću za spavanje. U trenutku kad riba aktivira senzor, oglasit će se i indikator i prijemnik što je dovoljno za buđenje iz najtvrđeg sna.


Uz ove ‘stacionarne’ indikatore postoje i mali montažni koji se preko plastičnih nosača postavljaju na štapove. Princip rada se najčešće zasniva, kao i kod stacionarnih elektroničkih indikatora, na prekidu ili zatvaranju strujnog kruga. U trenutku zatezanja, struna iskače iz štipaljke, zbog čega se stopice štipaljke sklapaju ostvarujući kratki spoj, nakon čega počinje light-show. Napredniji modeli imaju i zvučnu podršku, ali su bez obzira na savršenstvo izrade ipak nesposobni signalizirati opuštenu strunu.

Ipak, unatoč svim prednostima običnih ili elektronskih ‘tužibaba’, klasična ‘mrtva straža’ nad zabačenim štapovima još nije nadmašena. Puno je riba ulovljeno upravo zahvaljujući budnom oku ribolovca koje čita ono što suvremena elektronika ne vidi. Podlanice često prihvate ješku i ostaju u mjestu premećući zalogaj u ustima. To nijedan indikator neće otkriti. Jedini pokazatelj može biti lagano, gotovo neprimjetno natezanje strune ili jednako minimalno savijanje vrha štapa koje može zamijetiti samo iskusno oko.


Noću je, naravno, takvo što nemoguće uočiti bez starleta, svjetlosnih ampula koje se vrlo jednostavno montiraju na vrh štapa, a uz koje se i u mrklom mraku svaki pomak jasno može vidjeti.