Kroz Riječki program lokalnog partnerstva zajedničkim snagama uređuju se ulice, vrtići, škole, igrališta…

Projekte za realizaciju odabralo je za to formirano Povjerenstvo u kojem su bili i predstavnici građana

Projekte za realizaciju odabralo je za to formirano Povjerenstvo u kojem su bili i predstavnici građana

Ovaj program provodi od 2005. godine i jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građanaU sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva (RPLP) koji omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijeka brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika uređenjem manjih javnih površina (dječja igrališta, drvoredi, neuređene zelene površine, manji divlji deponiji…), u ovoj će se godini realizirati sedam prijavljenih projekata.


Projekte je odabralo za to formirano Povjerenstvo u kojem su ove godine po prvi puta bili i predstavnici građana – Povjerenstvo za odabir projekata je s dosadašnjih tri prošireno na pet članova, od kojih su dva člana Povjerenstva imenovana iz reda predstavnika građana.


Riječki program lokalnog partnerstva je jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava


Riječki program lokalnog partnerstva se provodi od 2005. godine i jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građana.
Projekti odabrani za realizaciju u 2022. godini su:


  1. Kvartovsko kompostiranje, grupa građana Tranzicijska inicijativa Rijeka i Kvart za Grad –  u urbanom kvartu MO Škurinjska draga u sklopu OPG –a Topa u Osječkoj ulici postavit će se komposter u koji bi građani, stanovnici tog kvarta, ali i iz drugih dijelova grada mogli odlagati svoj biootpad (naravno uz nadzor) te kompost koristiti u nekomercijalne svrhe.
  2. Kružna 2022, Urbani separe sa partnerima – postavit će se žardinjere s visokim, srednjim i niskim biljem, te oslikati površina poda unutar Kružne ulice.
  3. Projekt Malim koracima do sigurnosti, grupe roditelja Dječjeg vrtića Podmurvice – cilj je poboljšati uvjete i sigurnosti boravka djece u vrtiću i okolišu vrtića.
  4. Projekt Novo lice škole i ulice, grupa građana Mlaka predstavlja uređenje okoliša Osnovne škole Podmurvice oslikavanjem vanjskog ogradnog zida i izradom mozaika, postavu žardinjera za biljke, postavu klupa te spremnika otpada za reciklažu.
  5. Projektom Čarobna šuma znanja-učionica u prirodi, grupa građana Kozala će planiranim aktivnostima urediti dio okoliša Osnovne škole Kozala na način da će neiskorišteni dio južnog okoliša i zelene površine škole pretvoriti u učionicu za provođenje nastave, raznih radionica i slobodnih aktivnosti, druženje učenika.
  6. Projekt Osvježi kvart, grupa građana Kvart za grad – ulična zaštitna ograda na južnoj strani prometnice u gornjem dijelu Ulice Lipa oličit će se volonterskim radom građana nakon što se prethodno izvedu sanacije na puknućima od strane TD Rijeka plus
  7. Projekt Sport svima, Vijeća MO Banderovo – dječje igralište u Velebitskoj/Kraškoj ulici opremit će se i fitness spravama.

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2021. godine realizirano je 111 projekata


U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2021. godine realizirano je 111 projekata. U  tom je sedamnaest godina dugom razdoblju u okviru programa je uređeno: 17 igrališta/parkova za djecu; 11 zelenih površina; 15 dijelova naselja unutar mjesnih odbora;  tri šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 18 prostora za igru na igralištima dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Grad Rijeka