Kreće modernizacija sustava centralnog grijanja kroz veliki EU projekt

Obnova toplana podrazumijeva potpunu automatizaciju svih sustava

Obnova toplana podrazumijeva potpunu automatizaciju svih sustava

Po dovršetku projekta sustav će postati ekonomski i financijski učinkovitiji što će u konačnici rezultirati smanjenjem troška koji je pod upravljanjem Energa pa tako i korekcije cijene toplinske energije za građane

Uskoro započinju radovi na modernizaciji riječkih gradskih toplana i toplovoda kroz europski projekt „Obnova toplinarstva grada Rijeke“ vrijedan 112.270.986,39 kuna od čega čak 83.893.707,80 kuna stiže iz EU fondova.


Projekt provodi trgovačko društvo Energo d.o.o., a glavni je cilj povećanje energetske učinkovitosti toplinskog sustava i pouzdanosti opskrbe toplinskom energijom.


Uključuje obnovu 7,9 km postojeće toplovodne distribucijske mreže, ugradnju 2,5 km novih spojnih toplovoda i obnovu 7 postojećih proizvodnih pogona.


Projektom će se omogućiti 24-satni rad svih toplana u sustavu tijekom cijele godine, a po njegovom završetku 95% riječke toplovodne mreže bit će novo ili obnovljeno. Omogućit će se istovremena proizvodnja toplinske i električne energije, uz smanjenje emisije CO2 i uklanjanje SO2 iz proizvodnje.


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na predstavljanju projekta obnove toplinarstva


Važan projekt za Rijeku


Ovaj sustav je otvoren za uvođenje novih tehnologija koje će se u budućnosti pojavljivati, prvenstveno s aspekta proizvodnje toplinske energije. Centralno grijanje u budućnosti će se pretvoriti i u centralno hlađenje, a jedna od najvažnijih stvari je što će sustav postati ekonomski i financijski učinkovitiji što će u konačnici rezultirati određenim smanjenjem onog djela troška koji je direktno pod upravljanjem Energa, što je vjerujem najvažnija stvar za građane“, ističe direktor Energa Sanjin Kirigin.


Ovo je vrlo značajno ulaganje koje još jednom pokazuje da je Rijeka po mnogo čemu ispred ostalih gradova u Hrvatskoj


Marko Filipović


Riječki gradonačelnik Marko Filipović ističe kako je ovo velik i važan projekt za grad Rijeku koji će, između ostalog, po svom završetku dovesti i do korigiranja cijene toplinske energije za građane.


Ovo je vrlo značajno ulaganje koje još jednom pokazuje kako je Rijeka po mnogo čemu ispred ostalih gradova u Hrvatskoj. Realizacijom ovog projekta idemo u korak s dugoročnim planiranjima na razini Europe, a to je da 50% energije bude iz obnovljivih izvora“, istaknuo je Filipović zamolivši građane za strpljenje tijekom izvođenja građevinskih radova.


Obnovit će se 90% starih riječkih toplovoda


Obnovljeni sustavi bit će spremni za prihvaćanje svih modernih tehnoloških rješenja poput dizalica topline, otpadne topline industrije, biometana, vodika, pirolitičkog plina i solarne energije te će se ostvariti svi preduvjeti za daljnju prijavu na europske fondove koji potiču obnovljive izvore topline i modernizaciju daljinskog grijanja.


U sklopu projekta obnovit će se 90% starih riječkih toplovoda i izgraditi novi spojni toplovodi. Na istočnom dijelu grada, sustavi toplana Gornja Vežica, Vojak i Donja Vežica spojit će se u jedinstveni sustav ISTOK. Tri sustava toplana na zapadnom dijelu grada, Malonji, Zamet i Krnjevo spojit će se u jedinstveni sustav ZAPAD, a toplana Srdoči, s obzirom na svoju lokaciju, funkcionirat će samostalno. Obnova sustava toplana podrazumijeva potpunu automatizaciju svih sustava, ugradnju kogeneracijskih uređaja za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, velikih spremnika toplinske energije te ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora.Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Grad Rijeka