Omiljena slastica

Znate li zašto često osjećate žeđ nakon što pojedete sladoled?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Razlog je vrlo jednostavan i može nam puno reći o kvaliteti

Kako je toplija sezona pred vratima, vraća se želja za uživanjem u dobrom, svježem i slatkom sladoledu.


Svatko ima svoj omiljeni okus, a ponuda koju nalazimo u slastičarnicama može zadovoljiti svakoga.


Međutim, često nakon uživanja u sladoledu (ili čak u graniti ili sorbetu) osjećamo žeđ.


Zašto se to događa? Razlog je vrlo jednostavan i može nam puno reći o kvaliteti proizvoda koji je upravo konzumiran.


Ako osjetite potrebu za pićem nakon što ste pojeli sladoled ili granitu, to je zato što je proizvod presladak.


Konzumacija vrlo slatke hrane, zapravo, uzrokuje skok razine šećera u krvi zbog unosa previše hrane koja se brzo apsorbira.


Kako biste brzo snizili razinu šećera u krvi i vratili je u normalu, vaše tijelo “proizvodi” poticaj za žeđ: unosom vode možete sniziti razinu šećera u krvi.


Ako razmislite o tome, poticaj žeđi javlja se svaki put kada jedete jako slatku ili hranu s visokim glikemijskim indeksom, a nije u pitanju samo sladoled, već i čokolada, kolači, bijeli kruh, kukuruzne pahuljice i peciva.


Ono što je iznenađujuće kod sladoleda ili granite je da ožednite nakon što unesete hranu koja se smatra osvježavajućom i gasi žeđ.


No sladoled koji je tako sladak da izaziva žeđ trebao bi vas uzbuniti: pretjerana prisutnost šećera u proizvodu zapravo nije simptom dobre kvalitete – daleko od toga.


To znači da su u pripremi korišteni umjetni šećeri, kemijski dodaci i mnoge masti, elementi koji pridonose povećanju osjećaja žeđi.


Nasuprot tome, sladoled koji uistinu osvježava i gasi žeđ i koji vas ne tjera da odmah pijete nakon što ga pojedete, mora se smatrati kvalitetnim.


Takav sladoled sadržavati će nizak postotak šećera, a okus će mu dati svježi i pravi sastojci.