Jedinstvenog izgleda

Znate li što je salak ili “zmijsko voće”? Pravi je saveznik u borbi protiv starenja

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sadrži visoke koncentracije željeza, ali i dobru količinu kalija.

Egzotično voće iz jugoistočne Azije vrlo neobičnog izgleda, koje se može pohvaliti brojnim hranjivim svojstvima.


Tekstura pulpe je sočna i mesnata, slična jabuci, ali gušća. Okus salaka je fascinantan balans između slatkog i blago kiselog, s aromatičnim notama koje ga čine jedinstvenim među tropskim voćem.


Njegova kombinacija slatkoće, kiselosti i hrskave teksture čine ga nesvakidašnjim osjetilnim iskustvom za svakoga tko ga ima priliku kušati.


Osim vrlo jedinstvenog izgleda, zmijski plod ima i zanimljiva nutritivna svojstva.


Naime, nadasve je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, zbog kojih bi bio valjan saveznik u borbi protiv starenja, kao i za promicanje zdravlja zglobova, regeneraciju stanica i pročišćavanje tijela.


Također ima dobre količine askorbinske kiseline i flavonoida uz visoke koncentracije željeza koje sadrži.


Zapravo, čini se da je salak prvi među voćem u ovom posljednjem specifičnom aspektu.


Unos kalija također je vrijedan pažnje.


Zbog dobre koncentracije vitamina A preporuča se i zbog dobrobiti koje može donijeti kod problema s vidom.


Naposljetku, visok udio tanina i dijetalnih vlakana čini ga pogodnim kao namirnica za uključivanje u dijete za mršavljenje.


Potencijalne zdravstvene prednosti povezane s konzumiranjem salaka uključuju:


  • jačanje imunološkog sustava: zahvaljujući vitaminu C, salak može podržati imunološki sustav, pomažući u borbi protiv infekcija
  • zdravlje srca: kalij i vlakna mogu poboljšati zdravlje srca, pomažući u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom i smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • probava: dijetalna vlakna mogu poboljšati probavu i redovitost crijeva
  • energija: unos ugljikohidrata trenutno daje energiju, što salak čini idealnim međuobrokom
  • antioksidansi: mogu pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji su uključeni u starenje i bolesti