Prisutni posvuda

Znate li koliko pesticida imate u kosi? Sada znamo da je svaki treći čovjek otrovan

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Pesticidi su, nažalost, kontaminirali svaki kutak kontinenta

Kemijski pesticidi koji dolaze iz poljoprivrede rašireni su posvuda: onečišćuju ne samo zemlju namijenjenu uzgoju, već i vodu i zrak koji udišemo. Ali ne samo to: sve više znanstvenih istraživanja potvrđuje prisutnost pesticida i u organizmima životinja i nas ljudi.


Pokazuju to rezultati građanske znanstvene aktivnosti “Check Up Pesticides” koju promovira Europska koalicija Good Food Good Farming, u kojoj je sudjelovalo 300 europskih građana koji su “donirali” svoju kosu kako bi se mogla analizirati i testirati u potrazi za 30 pesticida koji se koriste u poljoprivredi u zemljama Europske unije.


Cilj promotora nije bio toliko procijeniti raširenost pesticida u raznim europskim regijama, već pokazati da su pesticidi sada prisutni posvuda i da su također kontaminiraju naše organizme, kao i da smo stalno izloženi njihovoj prisutnosti.


Zapravo, prvi rezultati koje su s javnošću podijelili stručnjaci daleko su od ohrabrujućih: kod gotovo svake treće osobe (28% sudionika) pesticidi su otkriveni u kosi, dok je 25 pesticida od 30 analiziranih (tj. 80% traženih kemikalija) otkriveno u ispitivanim uzorcima.


Ovi podaci svakako imaju simboličnu vrijednost, budući da je broj sudionika istraživanja vrlo mali. Međutim, ovo je važan rezultat, zvono za uzbunu koje se ne smije podcijeniti, jer pokazuje široko rasprostranjenu kontaminaciju pesticidima i kod ljudi kao i u okolišu.


Ukratko, još jedan dobar poticaj da se definitivno kaže dosta je neselektivnoj uporabi pesticida koja se još uvijek događa na kontinentu. Pomislite samo na činjenicu da Španjolska, Italija, Francuska i Njemačka (tim redom) zajedno pokrivaju 75% ukupnog tržišta pesticida prodanih u Europskoj uniji.