Vikend izlet u Istru

Znate li da u Humu možete isprobati najmanji meni na svijetu i uživati uz Aurine proizvode?

NL Promo

Tako mali grad, a tako velike mogućnosti za uživanje!

Izlet u Istru je uvijek dobra ideja, a nama se nekako najviše kreće u proljeće, kada se budi priroda, kada nas sunce grije sa svih strana, kada su pogledi na pejzaž nestvarni i kada su nepca najviše željna novih i svježih okusa.


Vjerojatno znate da je Hum najmanji grad na svijetu, da je grad biske i pravi turistički dragulj Sjeverne Istre. Da vam izlet u Hum ne bi završio samo na ovim informacijama, donosimo još nekoliko razloga zašto je taj mali grad zapravo jako velik za istraživanje.


Museum of Hum Aura


Od prošlog proljeća Hum je dom nesvakidašnjeg muzeja naziva Museum of Hum Aura, koji se nalazi u prvoj stambenoj kući sagrađenoj u Humu čiji temelji datiraju u 12. stoljeće.


U prizemlju muzeja sačuvana je Gradska loža, u kojoj je smješten Županski stol, za kojim se svake godine bira humski župan na »leto« dan, a riječ je o srednjovjekovnom običaju koji je u Humu obnovljen sedamdesetih godina.


U ovom, na prvi pogled malom muzeju istaknuto je čak 1.500 eksponata koji u jedanaest tematskih prostorija vjerno prikazuju život, kulturu i običaje Huma i njegove bliže okolice.


Na izletima često tragamo za jedinstvenim suvenirima, a posebnost je što ćete se s ovog moći vratiti uz suvenir koji ste sami izradili prilikom posjeta. Muzej je 2019. godine krenuo uređivati vlasnik destilerije Aura Mišel Sirotić, mnogima dobro poznat po svojim vrhunskim rakijama, likerima, džinovima i džemovima.


Kao veliki zaljubljenik u istarsku baštinu godinama je prikupljao stare predmete, čuvao ih, restaurirao i svakom od njih u muzeju dao šansu da ispričaju priču o prošlosti najmanjeg grada na svijetu.
Mišel Sirotić s obitelji


Uspomena uz suvenir koji ste sami izradili


U Muzeju možete vidjeti staru apoteku, butigu, školicu, poštanski ured, prostorije posvećene freskama i glagoljici, postolarsku, krojačku i stolarsku radionicu, mlin i staru destileriju.


Posebno je zanimljivo što muzej daje mogućnost izrade originalnih suvenira pa u apoteci možete izraditi kremu ili ponijeti sa sobom prirodni sapun od lavande.


U staroj butigi možete ispržiti i zatim samljeti kavu ili upakirati domaći džem spravljen po noninoj recepturi, a u školici možete pronaći razglednicu na kojoj poruku pišete glagoljicom pomoću glagoljskih slova ispisanih na školskoj ploči.


Jako nam se svidjelo što razglednicu možemo poslati u poštanskom uredu ili pak na pisaćoj mašini ispisati potvrdu o posjetu muzeju.
Distillery bar i najmanji meni na svijetu


U prostoriji koja čuva ručni mlin imali smo priliku isprobati i kako mljeti žito, a u destileriji napunili bočicu Aurine biske i ponijeli je kući.


Nakon posjeta Muzeju neizostavna je okrepa u Aurinom Distillery baru u prizemlju muzeja, gdje uz Aura rakije, likere i džinove možete isprobati i najmanji meni na svijetu.


S obzirom na to da je Hum smješten nedaleko od Buzeta, iskoristite priliku za posjet Aurinoj destileriji u Buzetu. Smještena je u stotinama godina starom podrumu Narodnog doma, a imat ćete priliku pogledati cjelokupnu proizvodnju Aurinih rakija, likera, džinova i džemova, i to sve korake proizvodnje; od maceracije i kuhanja pa do etiketiranja i pakiranja.


U parku ispred destilerije možete uživati uz mirise ljekovitog i začinskog bilja koje se upotrebljava u proizvodnji rakija i uživati u degustaciji nagrađivanih Aurinih proizvoda.


Naime, Aurini su proizvodi do sada, na renomiranim međunarodnim natjecanjima, osvojili ukupno 42 zlatna odličja, od kojih je osam svjetskih zlata pristiglo u ovoj godini. 

Aurin Teranino i Gin Karbun bliži su no ikad


Ako ne možete dočekati vikend za posjet Humu i Buzetu, obiteljska destilerija Aura je uz svoj distillery shop na Korzu nedavno otvorila i svoj drugi shop u Rijeci – na 3. katu Tower Centra. U prekrasno uređenoj trgovini gosti mogu slobodno degustirati sve Aurine proizvode – rakije, likere, džinove, džemove i čokolade te među njima pronaći savršeni poklon za sebe ili dragu osobu.


U bogatu ponudu uključeni su nagrađivani Aurin Teranino, Gin Karbun i njegove inačice Gin Karbun Sea limited edition te Gin Karbun Navy Strength, kao i Gin s bijelim tartufom.


Aura nudi i svoje dobro poznate rakije i likere od kadulje, rogača, masline i badema, drijena, latica ruža, divlje kruške, divlje jabuke, peperminta, šljive, gorkog pelina, divljeg voća, suhe smokve te neizostavne rakije bisku, medenicu, travaricu, Biancu i Moscato.


Tu je i Biska Extra pripremljena od pomno biranih listova bijele imele, ubrane isključivo sa stabla jabuke, koji se pola godine namaču u rakiji komovici.


Poseban užitak pruža rakija Millefrutti barrique – destilat polugodišnjeg maceriranog divljeg voća, dva puta destiliran te odležan tri godine u bariknim bačvama. Od prošle godine u ponudi imaju i Limoncello, Orancello, Fernet Amaro 78 te prvi hrvatski aperitivo Ora d’Oro.


Sladokusci mogu uživati u Aurinim džemovima od maslačka, kupine, maline, borovnice, smokve i šljive pripremljenima po noninoj recepturi te tamnim, mliječnim i bijelim čokoladama s biljnim i voćnim posipima.__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Aura.