
FOTO: iStock
Ugljikohidrati se često neosnovano smatraju glavnim krivcem za višak kilograma
povezane vijesti
Iako se ugljikohidrati nerijetko spominju kao „loši“ za naš organizam, nutricionisti se slažu kako nisu svi ugljikohidrati jednaki. Naime, neki su bolji od drugih. Stoga vam otkrivamo koje bi ugljikohidrate trebali konzumirati svaki dan kako bi se držali zdrave i uravnotežene prehrane.
Kruh od cjelovitih žitarica
Cjelovite žitarice sadrže velike količine vlakana i čine nas sitima duže vrijeme. Ove namirnice puno su bolji odabir od varijanti napravljenih od bijelog brašna. Šnita kruha od cjelovitog brašna za doručak odličan je izbor.
Voće
Voće sadrži velike količine ugljikohidrata u obliku voćnog šećera to jest fruktoze. No to nije nužno loša stvar. Ako baš želite smanjiti unos kalorija, birajte voće s nižim kalorijskim vrijednostima, poput jabuka, kivija ili bobičastog voća tipa borovnice.
Grahorice
Namirnice poput graha, slanutka ili leće sjajan su izvor kalija, magnezija i vlakana. Konzumacija grahorica dokazano pozitivno djeluje na razine šećera u krvi i regulira kolesterol.
Žitarice
Žitarice poput riže, kvinoje ili zobi izvrstan su odabir za prilog većini jela. Zobena kaša je fenomenalan doručak koji nas napuni energijom, a kvinoja je odličan dodatak raznim salatama u one dane kada nam se priprema nešto kompliciranije.