Emocionalna zrelost

Znakovi koji pokazuju da vas odgajaju emocionalno nezreli roditelji

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Kad je njihovo dijete zbog nečega zabrinuto ili uznemireno, mogli bi odbaciti te osjećajeEmocionalna zrelost znači znati kontrolirati svoje emocije, preuzeti odgovornost za svoje pogreške umjesto kriviti druge i prihvaćati stajališta drugih ljudi. Nažalost, biti punoljetan ne znači i emocionalnu zrelost, a to može imati negativne posljedice i na njihovu djecu. Jako je važno raditi na svojoj emocionalnoj inteligenciji. No, da vidimo kako izgledaju emocionalno nezreli roditelji.


Oni samo znaju voditi brigu o fizičkim potrebama djece


Emocionalno nezreli roditelji mogu biti izvrsni u osiguravanju zadovoljenja osnovnih potreba svoje djece. Mogli bi im osigurati hranu, dom i obrazovanje, a oni će se brinuti za njih kad su bolesni. Ali takvi roditelji nisu baš dobri u pružanju emocionalne podrške. Kad je njihovo dijete zbog nečega zabrinuto ili uznemireno, mogli bi odbaciti te osjećaje jer ne mogu razumjeti kako bi dijete koje je dobro opskrbljeno moglo imati problema, piše Bright Side.


Ne znaju izraziti svoje osjećaje


Što se tiče izražavanja dubokih emocija, emocionalno nezrelim roditeljima to nije ugodno. Važno je da dijete zna da je voljeno, ali takvi roditelji nisu baš dobri u iskazivanju naklonosti. Možda je to zbog načina na koji su sami odgojeni da emocije nisu nešto o čemu bi se moglo razgovarati. Zatim, kasnije u životu, boje se izgledati ranjivi ili slabi ako se žele povezati sa svojim djetetom na dubljoj emocionalnoj razini.


Ne podnose razlike
Emocionalno nezreli roditelji misle da su oni jedini koji znaju pravi način rada. Ako imate drugačije mišljenje, nema smisla pregovarati o pronalaženju sredine jer vaše gledište jednostavno neće biti prihvaćeno. Dakle, dok ste bili dijete, vjerojatno ste uvijek morali raditi stvari onako kako su vaši roditelji htjeli, a ono za što su vjerovali da se smatra najboljim za vas.


Ponašaju se djetinjasto


Budući da emocionalno nezreli roditelji ne znaju izraziti svoje emocije na zdrav način, možda će biti teško reći kako se osjećaju. Ipak, mogli bi očekivati da će njihova djeca na neki način znati koje emocije proživljavaju i što im treba. A ako dijete to ne zna, moglo bi se uzrujati i natjerati dijete da se osjeća krivim što mu nije dalo ono što je htjelo.


Često vas napadaju


Emocionalno nezreli roditelji često mogu izgubiti živce pa čak i kriviti svoje dijete za sve što ih je toliko uznemirilo. Kao dijete vjerojatno ste bili vrlo oprezni u vezi s tim što ste govorili ili radili s roditeljima jer ste se bojali da će ih to naljutiti.


Ne rade ništa od emocionalnog posla


Emocionalni rad je ono što radite da biste održali svoj odnos s nekim. U obitelji s emocionalno nezrelim roditeljima teret obavljanja ovog posla pada na dijete. Njihov je posao popraviti zategnutu vezu, čak i ako razlog njihove napetosti nije njihova krivnja. Njihovi roditelji, s druge strane, možda nikada neće priznati da su pogriješili i ispričati se zbog svog ponašanja.


Njihovo ponašanje je nestabilno


Emocionalno nezreli roditelji i njihove emocije lako su pod utjecajem drugih ljudi ili drugih vanjskih čimbenika. Njihovo raspoloženje moglo bi se često mijenjati, kao i način na koji komuniciraju sa svojim djetetom. Mogli bi biti jako uključeni u život svog djeteta određeno vrijeme, a onda odjednom postati nezainteresiraniji i suzdržaniji.