Zlatna Slavonija

Zlatnom Slavonijom prolazi 45,3 paralela: zašto je posebna i vrijedna posjeta?

Sponzorirani sadržaj, Sanda Milinković

Foto: TZ PSŽ, Borna Subota

Foto: TZ PSŽ, Borna Subota

Najstariji vinski podrum, brojne legende, ukusne kapljice koje prati gastro ponuda i buđenje prirode u proljeće... što više poželjeti?

Meridijane i paralele učili smo u osnovnoj školi i vjerojatno se mnogi (ne)sjećaju svih onih definicija koje smo nakon škole ostavili na satovima zemljopisa. Na sve smo potpuno zaboravili dok nismo otkrili paralelu 45,3  koja nam je u odrasloj dobi postala najzanimljivijom od svih.


Krenimo na put čistog užitka


Ne brinite, nećemo vas gnjaviti zemljopisom već čistim užitkom koje se ucrtalo točno na 45,3 paralelu koja se inače smatra polovicom puta između ekvatora i Sjevernog pola. Na toj se paraleli smjestilo Kutjevo, glasoviti hrvatski grad u Požeško-slavonskoj županiji poznat po proizvodnji vina i razvoju turizma temeljenog na bogatoj vinskoj i gastronomskoj ponudi.


U ovom vinskom gradiću tradicija vinogradarstva i vinarstva duga je više od sedam stoljeća, još otkako su cisterciti 1232. izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe.


Zanimljiva je crtica da spomenuta paralela osim kroz Kutjevo, prolazi i kroz poznate vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon, a iako ne možemo dokazati da utječe na plodnu proizvodnju omiljene kapljice, možemo se složiti da je ova paralela posebna po povezivanju velikih vinskih regija.


Ernest Hemingway je jednom prilikom izjavio da najviše u životu žali za time što nije probao dovoljno vina pa da se to i vama ne bi dogodilo, donosimo vodič za vinske ceste i destinacije na kojima ćete se sljubiti s kapljicama i poput pravih hedonista uživati u buđenju proljeća na najbolji mogući način.


Vinogorje Kutjevo, Foto: Arhiva TZ PSŽ


Najstariji vinski podrum i ljubavna moć vina koja je očarala caricu Mariju Tereziju


Zasađeni s vinovom lozom i stopljeni s prirodom, niz brdovita i prostrana područja uzdižu se i spuštaju vinogradi koji mame na proljetne šetnje vinskim cestama. Čaša vina i dobro društvo, zasigurno su jedno od najljepših životnih iskustava koja ćete pamtiti.


Vinska cesta Vinogorja Kutjevo je jedna od tri poznate vinske ceste Zlatne Slavonije, uz vinsku cestu Vinogorja Požega-Pleternica i vinsku cestu Vinogorja Pakrac. Putujući i istražujući njihove bogate vinograde otkrit ćete tridesetak vinarija i šezdesetak turističko-ugostiteljskih objekata u kojima možete kušati brojne tradicionalne i moderne slavonske specijalitete, pronaći smještaj ili koristiti turističke sadržaje u sklopu objekata.


Na području kutjevačkog vinogorja nalazi se vinski podrum iz 1232. godine, ujedno i najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i JI Europi. Poseban je po tome što krije legendu o strastvenoj vezi baruna Trenka i carice Marije Terezije koji su, uživajući u ljubavnoj moći kutjevačkog vina proveli čak sedam dana u kutjevačkom podrumu dvorca.


Foto: TZ PSŽ, Borna Subota


Trezor 1232


Najpoznatije vino ovog područja je Graševina koja nastaje od istoimene sorte grožđa, a posebno joj gode položaji na obroncima Zlatne doline. Njoj u čast svake godine u Kutjevu se održava Festival graševine, a u istom gradu čak i glavni trg nosi naziv Trg graševine. Osim graševine možete uživati i u brojnim drugim sortama, ali i u sve popularnijim pjenušcima.


U sklopu spomenutog najstarijeg podruma danas se nalazi jedinstveni Trezor 1232 sa 40 bačava premium serije vina. Riječ je o ekskluzivnom mjestu na kojem možete ostaviti na čuvanje jedno od kutjevačkih premium vina iz linija Koria, de Gotho i Maximo, odnosno deponirati odabrano vino u optimalnim uvjetima u jednom od 1232 trezorska mjesta.


Kada vino postigne puni potencijal možete doći i uživati u njemu s obitelji i prijateljima ili vam isto mogu poslati na željenu adresu.


Osim same godine u nazivu, trezor je poseban i po tome što se nalazi u prostoru prve hrvatske staklene cisterne u vinarstvu i vinogradarstvu.


Foto: Trezor 1232, Kutjevo d.d.


Vinska šetnja među ružama na obroncima Zlatne doline


Osim vinske cesta vinogorja Kutjevo, obavezno prošetajte vinskom cestom Vinogorja Pakrac gdje se nalaze Pakrac i Lipik. Prve zapise o vinarstvu ovih prostora nalazimo u putopisu Pillera i Mitterpachera “Putovanje po Slavoniji 1782. godine“ gdje su opisane velike žitnice i vinski Spahijski podruma.


Uživati možete i uz vinsku cestu Vinogorja Požega-Pleternica unutar koje se nalaze Požega, Pleternica, Brestovac i Jakšić gdje vas čeka romantično nazvana Cesta ruža i vina koja počinje u centru Pleternice.


Pred vama će se prostirati 3.5 kilometra zadivljujućeg vinskog krajolika s bogatim čokotima grožđa iz kojeg će poteći najfinije kapljice graševine, sivog pinota, sauvignona, chardonnaya ili cabernet sauvignona, a poseban doživljaj stvorit će lijepe ruže raznovrsnih boja koje rastu među njima.


Prekrasna priroda koja se upravo sada budi, neodoljive kapljice i gurmanski užitak koji ih prati uz nasmijane i gostoljubive domaćine, više su no dovoljan razlog da se uputite put Zlatne Slavonije i uživate u onome najboljem što nudi.__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Turistička zajednica Požeško-slavonske županije