Gastro đir

Želite isprobati nešto novo u središtu Rijeke? The Que na meniju ima odlične novitete

Life

Foto: The Que

Foto: The Que

Mala trgovina s velikim srcem poslužuje japanski street food i kavu za van, a sada imaju nove slatke i slane delicije!

Giuseppe Mairoino iz Italije i Petra Munitic iz Rijeke ovog su ljeta odlučili otvoriti mali shop s japanskim utjecajem, s Taiyaki Waffleom kao zvijezdom menija.


Inspiracija za shop došla je s Petrinih putovanja; u svojoj 10-godišnjoj karijeri na moru obišla je preko 70% svjetske obale. Bila je na misiji probati sladoled u svakoj luci i gradu koji je posjetila. Svoj najdraži je otkrila putujući Japanom, gdje je prvi put probala Taiyaki vafle u obliku Tai ribe. Bila je ispunjena soft Matcha sladoledom i ukrašena šarenim, maštovitim preljevima koji će izmamiti osmijeh svakome, bez obzira na godine.Simbol srećonoše


Osim privlačnog izgleda, Taiyaki dolazi s predivnom pričom o svom nastanku.


Taiyaki je stvorio čovjek po imenu Sejiiro Kanbei 1909. godine, a prvobitno se pripremao u Tokiju. Imao je trgovinu u kojoj se prodavao Imagawayaki, okruglo pecivo punjeno pastom od crvenog graha Adzuki, uobičajeno japansko Street Food jelo. Posao nije dobro krenuo, sve dok mu jednog dana nije sinula pametna ideja da peciva oblikuje u ribu. Nije to bila bilo kakva riba, već Tai ili Orada, koja je u Japanu simbol sreće i bogatstva i obično se uživa na proslavama.


Seijiro je poželio da si svi mogu priuštiti ovaj simbol srećonoše. The Que nastoji pružiti iznimnu uslugu po razumnoj cijeni kako bi ispoštovao njegovu  viziju. Izvorna trgovina Naniwaso Honten u Azbu Jubanu u Tokiju još uvijek radi.
Jedna od najboljih kava u gradu


Uz Giuseppeov talijanski utjecaj, bilo je prirodno poslužiti jednu od najboljih talijanskih kava. Uz Lavazzu kao bazu, postoji širok izbor kava s okusima, kao i dječja kava koja je dobila nadimak “kava iz bajke”. Que je postao i ponosni član kluba “Caffee Sospeso”.


Caffè sospeso (talijanski za ‘kavu na čekanju’) je šalica kave kupljena unaprijed kao anonimni čin dobrotvorne svrhe. U Napulju se razvila tradicija kada bi netko tko je imao sreće naručio sospeso, platio dvije kave, a popio samo jednu. Svatko tko bi se nakon toga raspitivao o dostupnosti sospesa dobio bi besplatnu kavu.


Kafići u različitim zemljama koristili su sospeso za povećanje prodaje, a istovremeno promicali toplinu i suosjećanje.


Ljudi su brzo počeli čekati u redu za ovaj jedinstveni sladoled, pa je The Que brzo stekao popularnost i opravdao svoje ime.

Nova jesensko-zimska ponuda


Za jesensku i zimsku sezonu ponudu su proširili Slanim Taiyakijem s okusima pizze, veganskim i vegetarijanskim tofuom i povrcem opcijama te Slavonskim Taiyakijem—koji spaja elemente hrvatske kuhinje s ovom azijskom poslasticom.


Zvijezda zimske sladoledne scene nedvojbeno je Lava Cake Taiyaki, za koji se zna da se ne nudi nigdje drugdje u svijetu koliko znamo, a kreirao ga je u dućanu Danijel, Petrin brat.


Iako Giuseppe i Petra trenutno žive i rade u Saudijskoj Arabiji, veliku podršku imaju od obitelji. Petrina braća, Danijel i Andrija, bili su zvijezde otvorenja, te su pomogli u stvaranju ove male shop priče. Oni još uvijek tamo rade i pomažu da se to razvije pored studija.


The Que ponuda i prijateljsko osoblje koje stalno raste učinit će da se osjećate dobrodošli ako ste u Rijeci i želite isprobati nešto novo. Samo jedan klik do ukusne klope

Ako ste slučajno malo dalje od grada, a uživa vam se u gastro delicijama koje nudi The Que, dobra je vijest što ih možete pronaći i na Woltu!


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom The Que.