Prirodni laksativ

Ricinusovo ulje – pouzdani saveznik u borbi protiv zatvora

Life

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jedan od najpoznatijih prirodnih laksativa koristan je u liječenju povremene konstipacijeRicinusovo ulje ne koristi se prilikom pripreme hrane, već u proizvodnji mnogih industrijskih proizvoda te u kozmetičke i medicinske svrhe. Ono je prirodni laksativ te može biti korisno u tretiranju povremene konstipacije. Međutim, zbog nuspojava ne preporučuje se koristiti ga za rješavanje kronične konstipacije.


Ricinusovo ulje proizvodi se ekstrakcijom iz sjemenki biljke. Sjemenke se nakon berbe prvo suše kako bi se što lakše mogle oljuštiti prije samog provođenja ekstrakcije. Proces ljuštenja, tj. uklanjanja ljuske, vrlo je važan jer ljuska sadrži značajne količine ricina, jednoga od pet najtoksičnijih spojeva do sada poznatih u svijetu. Nakon ljuštenja slijedi zagrijavanje sjemenki. Svrha zagrijavanja je olakšavanje ekstrakcije, ali i dodatni gubitak otrova ricina tijekom proizvodnje ulja. Sjemenke se zatim podvrgavaju procesu ekstrakcije.


Nakon ekstrakcije, ulje se filtrira i podliježe rafinaciji kako bi se uklonile sve neželjene komponente i produžio rok trajanja. Ulje se može pravilno skladištiti ne izlaganjem visokim temperaturama i izravnoj svjetlosti, a uobičajen rok trajanja mu je 12 mjeseci.
Kada osoba popije ricinusovo ulje, crijeva se počnu više pokretati, što naposljetku rezultira lakšim izbacivanjem stolice. Obično se uzima tijekom dana zbog relativno brzog vremena djelovanja u odnosu na druge laksative. Naime, u većini slučajeva potrebna su mu 2 do 3 sata, a rjeđe 6, za iskazivanje laksativnog učinka pa se ne preporučuje uzimati ga prije spavanja jer bi vas mogao probuditi usred noći kada počne djelovati.


Kako dozirati ricinusovo ulje pročitajte na Krenizdravo.hr.