Za njegovane ruke

Jednostavni savjeti uz koje će vam ojačati nokti

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Prije nanošenja laka koristite dobru zaštitnu podlogu.

Nokti na rukama i nogama su vrlo krhki i izloženi dijelovi tijela, stoga nije rijetkost da se »listaju« i da izgledaju slabo i nezdravo. Manjak prehrambenih tvari, poput minerala, proteina i vitamina, učestalo pranje, klimatski uvjeti, opetovani invazivni tretmani i upotreba nekvalitetnih lakova za nokte i proizvoda, samo su neki od mogućih uzroka lomljivih i oslabljenih noktiju.


Dobra vijest je da uz male svakodnevne trikove i učinkovite prirodne lijekove koje je lako napraviti, možete intervenirati i poraditi na zdravlju noktiju, jamčeći im hidrataciju, njegu i zdrav, jak i otporan izgled.


Ističemo nekoliko pravila kozmetičke rutine i dobrih životnih navika koje bismo trebali usvojiti kako bismo pravilno čuvali svoje nokte i sačuvali ih od krhkosti i slabosti. Pod jedan, često nanesite dobru kremu za ruke kako biste hidratizirali i njegovali nokte, kutikule i područje oko nokta, posebno nakon pranja.


Savjet: za besprijekoran rezultat možete se odlučiti za kremu koja sadrži hranjive sastojke poput maslinovog ili ricinusovog ulja, aloe vera gela ili shea maslaca.


Prije nanošenja laka koristite dobru zaštitnu podlogu. Odaberite kvalitetne lakove i ograničite upotrebu kemijskih otapala što je više moguće. Odmarajte se od lakova za neko vrijeme, posebno onih u boji. Jednostavno možete nanijeti prozirni lak za nokte sa učvršćujućim svojstvima kako biste noktima pružili predah i nahranili ih.


Koristite rukavice za pranje posuđa ili smanjite upotrebu jakih deterdženata i kemikalija. Osigurajte zdravu i uravnoteženu prehranu, bogatu vitaminima, posebno A, C i onima iz skupine B, proteinima i mineralnim solima, uključujući željezo, kalcij i cink.


Potonji posebno olakšava sintezu keratina, prirodnog učvršćivača za nokte, i lako se može naći u sušenom voću, posebno u bademima, lješnjacima i orasima, zajedno sa željezom, kalcijem i vitaminom B12, u mahunarkama i u cjelovitim žitaricama. Zeleno lisnato povrće, poput špinata, zelene salate i brokule, te povrće poput rajčice i tikvica izvrstan je izvor kalcija, željeza i vitamina A i C. Vitamin C je u velikim količinama zagarantiran voćem, posebno narančama, jagodama i grejpom.


Možete se osloniti i na pomoć specifičnih dodataka kako biste ojačali nokte i kosu i učinili ih jačima i otpornijima.