Najbolja detoksikacija

Evo još jednog razloga za darivanje krvi: Reducira nivo “vječnih kemikalija” u tijelu

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Kliničko ispitivanje pokazalo je da redovito doniranje krvi ili plazme dovodi do značajnog smanjenja razine toksina PFAS u tijelima donatoraMeđu svim kemijskim toksinima, kemikalije na bazi fluorida zvane PFAS su posebno zabrinjavajuće. PFAS (perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances) – se nazivaju “vječnim kemikalijama” zbog svoje sveprisutnosti i toksičnosti.


Dio su kuhinjskih predmeta kao što su tave, nepromočive tkanine i vrećice za pečenje kokica u mikrovalnoj pećnici. One mogu kontaminirati vodu, tlo, zrak, usjeve i životinjske proizvode.


Ti se otrovi sakupljaju u krvi, kostima i tkivima živih bića i ne razgrađuju se. Toksini PFAS negativno djeluju na ljudski imuni sustav, čineći nas podložnijima bolestima – čak i onima protiv kojih smo cijepljeni.
Istraživači povezuju kemikalije s bolestima jetre, pretilošću, bolestima štitnjače i nekim vrstama raka te drugim zdravstvenim problemima.


Sad su po prvi put znanstvenici pronašli način da uklonimo PFAS iz ljudskog tijela.


Rješenje je u doniranju krvi, piše The Guardian.


Nova studija, čije je rezultate objavio JAMA Network Open, pratila je razine PFAS otrova u tijelima 285 australskih vatrogasaca, koji su redovito izloženi tim toksinima u pjeni za gašenje vatre.


Vatrogasci dakle u svojim tijelima imaju visoke razine tih toksina. Kroz godinu dana jedna je skupina vatrogasaca donirala plazmu svakih šest tjedana, druga je donirala krv svakih 12 tjedana, dok je treća bila kontrolna skupina, piše The Guardian.


“To kliničko ispitivanje pokazalo je da redovito doniranje krvi ili plazme dovodi do značajnog smanjenja razine toksina PFAS u tijelima donatora”, napisali su autori studije.


Darivatelji krvi smanjili su razinu toksina PFAS za deset posto, dok su darivatelji plazme smanjili razinu tih otrova za 30 posto.


Obje grupe zadržale su sniženi nivo tih toksina najmanje tri mjeseca nakon doniranja, piše The Guardian.


Tijekom ovog istraživanja nije se ispitivalo da li smanjenje razine toksina PFAS jamči bolje zdravlje.


Dakle, dok se vrlo unosna globalna industrija očuvanja zdravlja trudi prodati nam proizvode za detoksikaciju čija je djelotvornost upitna, postoji vrlo pristupačan, lagan i besplatan način prirodnog čišćenja naše krvi odnosno izbacivanja toksina iz tijela.


Uostalom, krv je uvijek vrlo tražena. Ustanove koje organiziraju prikupljanje krvi obično pozivaju građane na altruizam, no možda će se broj darivatelja krvi povećati budu li ljudi shvatili da bi ta humana gesta mogla biti i u njihovu interesu.


Etičko pitanje darivanja krvi


S druge strane, dalo bi se zaključiti da kada doniramo krv otrove PFAS zapravo prebacujemo u krvotok primatelja.


Nešto je etički upitno u tom darivanju krvi, iako valja podsjetiti da su PFAS toksine sveprisutne te da primatelji mnogo više trebaju krv nego što trebaju brinuti hoće li kroz krv primiti i toksine PFAS.


Ipak, ideja o doniranju krvi u kojoj ima toksina otvara zdravstvena i etička pitanja.


“To je velika kontroverza, veliko pitanje”, kaže dr. Bruce Lanphear, jedan od autora studije i istraživač koji se bavi izloženošću djece toksinima.


“Bismo li trebali testirati krv na kemikalije, barem kada su primatelji novorođena djeca? Ili bismo je trebali testirati u svakom slučaju?”, pita se Bruce Lanphear.


On ističe da prijevremeno rođena djeca mogu trebati nekoliko transfuzija u doba kada su posebno osjetljivi na toksične kemikalije.


Sve veća svjesnost javnosti o kemijskim toksinima u krvi “otvara pitanje sigurnosti odnosno neškodljivosti  donirane krvi”, kaže Lanphear.


“I naravno, bit će puno nevjerice i proturječnih mišljenja jer je ta činjenica prilično zabrinjavajuća”, kaže Lanphear.


Potrebna istraživanja o utjecaju kemikalija PFAS


“Crveni križ i američki FDA rade zajedno da bi osigurali da krvne zalihe budu što sigurnije te pojedinci ne bi trebali brinuti o sigurnosti darivanja ili primanja krvi”, poručila je dr. Susan Stramer, potpredsjednica za znanstvena pitanja pri službi za prikupljanje krvi američkog Crvenog križa.


“Zasad nisu propisana ograničenja odnosno dopuštene razine kemikalija PFAS u krvi zbog nedostatka bilo kakvog dokumentiranog dokaza o njihovoj štetnosti.


Nijedna studija nije pokazala škodljivi efekt tih supstanci na tijelo darivatelja ni primatelja”, ističu u američkom Crvenom križu.


Napokon, doniranje krvi spašava živote. U svakom slučaju potrebno je što prije provesti istraživanja o utjecaju kemikalija PFAS na zdravlje, zaključuje The Guardian.