Savjet liječnika

Zdrav je i ukusan, ali… Evo kako se riješiti zadaha od češnjaka

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Češnjak je čudo za naše zdravlje pa donosimo efikasni trik

Češnjak je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.


Osim toga, konzumacija češnjaka pomaže u snižavanju krvnog tlaka i poboljšava zdravlje srca.


Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti situacije nelagode ili neugodnosti, a sve je to zbog prisutnosti nekih tvari koje se tijekom probavnih procesa apsorbiraju u krvotok i transportiraju do pluća.


Zato pranje zubi nakon konzumacije češnjaka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sustavu.


Što onda učiniti? Na svom Instagram profilu dr. Megan Rossi podijelila je učinkovit i prirodan trik za neutraliziranje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom češnjaka.


Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.


“Pokazalo se da biljne kemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u češnjaku, neutralizirajući taj poseban miris,” objašnjava dr. Rossi u svojoj objavi.


Ali nije samo jabuka ta koja ima tu “moć” nad češnjakom.


Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata češnjakom kako bi se neutralizirao miris te namirnice (radi se o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo učinkovito):


  • zelena salata
  • peršin
  • metvica
  • špinat

Ukratko, namjeravate li konzumirati jela sa češnjakom ili ih pripremiti za goste, ne zaboravite na stol staviti lijepu košaricu jabuka ili u jelo dodati malo špinata ili peršinova lista kako biste spriječili neugodan zadah.