Muško-ženski odnosi

Zašto žene više privlače tajanstveni i ozbiljni muškarci

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Tajanstven pogled i hladan izraz lica za žene je tako privlačna kombinacija na muškarcu.Upoznate čovjeka tajanstvenog i zamišljenog pogleda i odmah osjetite da je u njemu nešto posebno. Čak i znanost potvrđuje da nasmijani momci manje privlače žene. Ali vrijeme je da otkrijemo zašto se to događa. Zanimalo nas je zašto muškarac koji se manje smiješi na spoju ima više šansi među ženama, stoga ćemo podijeliti neke zaključke koje su istraživači donijeli.


Žene i muškarci različito percipiraju atraktivnost


Postoje rodne razlike u tome kako muškarci i žene rangiraju fizičku privlačnost. Istraživači su provjerili neverbalno ponašanje i zaključili da nasmiješeni čovjek može biti manje šarmantan od tipa koji pokazuje emocije, pogotovo ako mu se na licu vidi ponos ili čak sram. Odgovor žene na osmijeh može se razlikovati od odgovora muškarca. U studiji je bilo 1.000 odraslih koji su fotografije rangirali prema fizičkoj atraktivnosti, a muškarci su preferirali žene koje su pokazivale osmijehe, piše Bright Side.


Sa ženama je situacija izgledala drugačije. Bilo je presudno da sudionike nisu pitali misle li da bi ovaj čovjek bio dobar dečko ili muž. Istraživači su trebali svoje crijevne reakcije bez analiziranja tko bi mogao imati najbolje osobine za vezu.
Kad su žene prestale razmišljati o lijepim osobinama ličnosti, prvi im je instinkt bio odabrati momka koji je izgledao moćno i tmurno.


Žene više vole loše momke zbog evolucijskih i kulturoloških utjecaja


Moć privlačnosti oblikovala se tijekom stoljeća. Evolucija i kulturni aspekti utječu na to. Teorije sugeriraju da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumijeva status i sposobnost da osiguraju partnera.


Mišićavost je jedna od najatraktivnijih muških tjelesnih karakteristika za žene


Također, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu utjecati na atraktivnost. Nasmiješenost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmijanu ženu doživljavaju kao pokornu i ranjivu. Tihi tip muškarca se može smatrati snažnim. Zanimljivo je da je sram izgledao privlačno i za oba spola. Ova se emocija može povezati s umirujućim ponašanjem koje izaziva povjerenje u druge. I svi vole vjerovati svojim partnerima.


Muškarci s tamnim crtama ličnosti mogu se bolje predstaviti


Muškarci s tamnim osobinama ličnosti koje se ocrtavaju na licu mogu se bolje ponašati. Kvalitete poput narcizma mogu se povezati s tjelesnim i psihološkim zdravstvenim dobrobitima kod muškaraca. Kao što su istraživači primijetili, muškarci s makijavelizmom (iskorištavanje i manipulacija drugima i usredotočenost na vlastite interese) također su bili privlačniji za žene. Ali ipak, ova je kvaliteta manje povezana s reproduktivnim uspjehom.