Kućni ljubimci

Ako ste se ikada zapitali zašto zečevi jedu svoj izmet, imamo odgovor

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Zečevi, poput mačaka, vrlo dobro održavaju higijenu.Često ih se vidi kako ližu šape, zaglađuju krzno na ušima, pa čak i čiste podlogu gdje spavaju. No, prilikom čišćenja, oni također mogu konzumirati izmet. Iako ovo može zvučati sasvim suprotno od dobre higijenske prakse, zapravo postoji dobar razlog zašto zečevi to čine.


Što je koprofagija?


Koprofagija se javlja kada se konzumira izmet. Sama pomisao na takvu vrstu ponašanja prilično je uznemirujuća za većinu ljudi, ali neke životinje, poput zečeva, zapravo jedu svoj izmet iz vrlo dobrog razloga. Koprofagija je normalno, zdravo ponašanje kunića, ali kod drugih životinja, poput pasa, obično se obeshrabruje zbog nedostatka zdravstvenih blagodati i gađenja vlasnika.


Kakvu „kaku“ jedu zečevi?


Zečevi redovito uklanjaju otpadni materijal poput ostalih životinja i ljudi. Fekalne materije obično izlaze iz kunića kao okrugla peleta, ali promijenit će oblik ako se ne unesu odgovarajuće količine vlakana i vode. Fekalne tvari stvaraju se tijekom dana dok kunić skakuće okolo ili posjećuje leglo, ali te stalno proizvedene fekalne pelete nisu ono što kunić konzumira.
Uz redovne fekalne pelete koje kunići proizvode danju, posebnu vrstu izmeta izlučuju i noću. Cecotropes, koji se naziva i noćnim izmetom, posebna je vrsta izmeta koja se razlikuje od obične zečje stolice. Cecotropi su mekši, ljepljivi, a obično ih vlasnik zeca niti ne vidi jer ih zec često konzumira gotovo dok izlaze iz tijela. Cecotropi se proizvode u cekumu, dijelu crijevnog trakta zeca, fermentacijom hrane koju zec jede. Također se proizvode samo noću, pa će se tako vidjeti kako ih kunić jede kasno navečer ili rano ujutro. Obično ćete jedino vidjeti cecotrope u kavezu svog zeca ili na krznu ako se zec ne osjeća dobro i zato ne jede svoje cekotrope, prenosi The Spruce Pets.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Zašto zečevi jedu izmet?


Cecotropes je pun hranjivih sastojaka koji trebaju kuniću. Ovaj posebni izmet sadrži više proteina i vitamina nego što ih imaju normalne kake, pa konzumirajući svoje cecotrope (i zdravu prehranu), zec dobiva sve važne hranjive sastojke koji su mu potrebni da bude zdrav. Sasvim je normalno ponašanje zečeva da jedu cecotropes noću ili rano ujutro, ali nije normalno da tijekom dana jedu normalnu stolicu.


Znakovi da vaš zec jede svoj izmet


Ako niste sigurni jede li vaš zec svoj izmet, možete potražiti nekoliko ključnih pokazatelja.


Prvo provjerite stražnji kraj vašeg kunića. Zec obično ima čist stražnji kraj jer, iako su cecotropi mekani i ljepljivi, troši ove kake dok izlaze iz tijela. Ako su maleni, mekani, ljepljivi dijelovi izmeta zalijepljeni za krzno vašeg kunića, tada vaš kunić ne jede svoje cecotrope. Ako nema nijednog od tih mekanih ostataka izmeta, vaš ih kunić troši kako treba.


Drugo, provjerite kutiju za smeće i ispod kaveza na mjestu gdje vaš kunić spava. Ako se sav prisutan izmet čini okruglim i normalnim, vaš kunić vjerojatno jede svoje cekotrope.


Treće, pazite na zeca kasno navečer ili rano ujutro. Ako ga vidite kako čisti stražnji kraj i troši više vremena ližući se ispod repa, onda jede svoje cekotrope.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Trebate li spriječiti svog zeca da jede svoj izmet?


Ne! Ako zec ne pojede cecotrope, tada mu možda nedostaju neke hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje njegovog posebnog probavnog trakta. Ako vidite da vaš zec čisti stražnji kraj, nemojte ga ometati.


Što ako vaš zec ne jede izmet?


Ako vaš zec ne jede cecotrope, onda je najvjerojatnije osnovni razlog zašto. To bi moglo biti jednostavno kao što je vaš zec previše gojazan ili artritičan da bi dosegao svoje cekotrope ili ozbiljno poput probavnih ili drugih medicinskih problema. Neki zečevi koji nisu dobili odgovarajuće hranjive sastojke iz njegovih cekotropa mogu imati koristi od transfaunacije. To je kada se cekotropima zdravog zeca hrani bolestan zec kako bi se uspostavila zdrava crijevna probava.