Tattoo

Zašto se tetovaža ljušti? Donosimo odgovor uz savjete kako je njegovati

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Važno je pustiti svoje tijelo da prođe kroz proces što je prirodnije moguće.

Bilo da ste tek dobili svoju prvu tetovažu ili imate dva kompletna rukava, možda ste primijetili da se koža oko vaše nove tinte počinje ljuštiti i ljuštiti tijekom procesa zacjeljivanja. Može biti alarmantno vidjeti kako se komadići pigmenta povlače iz svog trajnog položaja na vašoj koži, ali ne brinite – guljenje tetovaža nije samo normalno, to je znak da vaša nova tinta ispravno zacjeljuje.


Pa zašto se točno tetovaže gule i postoji li način da se to izbjegne? Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o tome kako njegovati tetovažu koja se ljušti.


Zašto se tetovaža ljušti?


Kada vam se tetovaža počne ljuštiti, nemojte paničariti. Umjesto toga, budite zahvalni što ispravno prolazi kroz proces ozdravljenja. Ljuštenje se događa na tetovaži koja zacjeljuje jer se igle koje se koriste tijekom procesa tetoviranja lome i prodiru u najviše slojeve kože, uzrokujući traumu kožne barijere koja zatim stvara ranu. Kao potpuno prirodan odgovor zacjeljivanja, vaše tijelo stvara tanku krastu preko rane (tetovaže) koja se zatim prirodno ljušti ili ljušti kako bi otkrila svježi sloj zacijeljene kože.


I premda je možda primamljivo pokupiti mrtvu kožu, važno je pustiti svoje tijelo da prođe kroz proces što je prirodnije moguće.


Ako dođe do krasta ili ljuštenja, savjetuje se da se ne dozvoli da se krasta ili suha koža odvoje sami od sebe. Uklanjanje tetovaže tijekom faze ljuštenja može rezultirati da se čini neujednačenim, izobličenom i blijedom nakon što zacijeli, piše Byrdie.


Kada se tetovaža počinje ljuštiti?


Ljuštenje tetovaže događa se tako brzo da u osnovi možete vidjeti početak procesa. Nakon što otkrijete svoju novu tetovažu, možda ćete primijetiti da izgleda pomalo “beživotno”. Ovo nije pokazatelj da ništa nije u redu; zapravo, to znači da vaša tinta ispravno zacjeljuje. Taj sloj zapravo se sastoji od mrtvih stanica kože koje su se nakupile na vrhu vaše tetovaže (ili istih onih koje se spremaju oguliti sa svježih slojeva kože ispod).


Također biste trebali očekivati da ćete moći vidjeti ljuštenje na svježoj koži do kraja prvog tjedna. Međutim, svačije tijelo zacjeljuje drugačije, pa nije loš znak da se kasnije ljušti. Međutim, ako se to dogodi ranije, možda biste željeli razgovarati sa svojim tattoo artistom jer bi se komadići pigmenta zapravo mogli izvući iz tetovaže i uništiti cjelokupni izgled.


Što ako se tetovaža ne ljušti?


Koliko god je normalno da se gule, jednako je prirodno da se ne gule. Svačija koža zacjeljuje na svoj jedinstven način, pa ćete možda kasnije vidjeti ljuštenje tetovaže ili uopće ne vidjeti. Zapravo, suhi i normalni tipovi kože imaju tendenciju da se gule više, dok se masnija koža zapravo može manje ljuštiti.


Proces tetoviranja također može doprinijeti tome hoće li se vaša koža ljuštiti ili ne. Odlazak tattoo artistu koji koristi manju dubinu prodiranja igle, ili onom koji stvara više finih linija, može značiti manje ili nimalo ljuštenja. Tip tetovaže koju dobijete također će igrati ulogu, tj. idete li na tradicionalno tetoviranje ili kozmetičko tetoviranje poput mikrobladinga obrva ili trajne šminke.


Općenito, kozmetičke tetovaže ne uzrokuju istu traumu na koži kao tradicionalne tetovaže tijela.


Pravilna njega poslije


Jedan od najvažnijih koraka naknadne njege događa se odmah nakon što je vaša tetovaža gotova: prekrivanje kako bi svježe tetovirano područje održalo čistim. Provjerite sa svojim umjetnikom koliko dugo predlažu držanje zavoja, kao i kako općenito predlažu najbolju njegu vaše nove tetovaže.


Najbolji dio naknadne njege tetovaža je to što je to jednostavna rutina koju treba slijediti svaki dan dok ne zacijeli. Prvo, svakako operite svježu tetovažu otprilike dva puta dnevno s antibakterijskim sapunom bez mirisa kako biste je održali čistom od nakupljanja prljavštine ili bakterija.


Kako ne bi popucala zbog isušivanja, obavezno navlažite tetovažu nakon svakog pranja i nekoliko puta tijekom dana. Osim toga, još jedna velika prednost korištenja losiona za zacjeljivanje je ta što će pomoći da se ljuštenje tetovaže smanji na minimum.


Osim toga, važno je imati na umu nekoliko aktivnosti kojih se treba držati podalje tijekom procesa zacjeljivanja tetovaže: to uključuje držanje tetovaže podalje od sunca dok potpuno ne zacijeli (a zatim pazite da uvijek nosite kremu za sunčanje nakon toga), izbjegavajući bilo kakve aktivnosti koje bi navlažile vašu tetovažu poput plivanja, kupanja, znojenja i ne nošenja uske odjeće. Možda zvuči kao puno toga, ali sve dok se sjetite oprati svoju tetovažu i dati joj prostor da zacijeli, ispast će točno onako kako želite.