Magija u kosi

Zašto je balayage i dalje toliko popularna frizura koja pristaje svima?

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Balayage omogućuje osunčanu, prirodnu boju kose, s mekšim, manje zamjetnim izrastomBalayage postoji već neko vrijeme, ali ova bezvremenska tehnika uvukla se u najbolje frizerske salone kao jedan od najpopularnijih i često traženih stilova. Želite li malo čiste magije?


Što je balayage frizura?


Izraz balayage preuzet je od francuske riječi za “brisanje“. To je ručna tehnika bojanja kose koja daje zaista pomiješan, nijansiran, prirodan izgled bez oštrih ili očitih linija izrasta, piše Marie Claire.


Balayage omogućuje osunčanu, prirodnu boju kose, s mekšim, manje zamjetnim izrastom. Glavna ideja je manje je više pri stvaranju prirodne, višetonske završne obrade. Tehnika koristi igru svjetla i sjene za stvaranje više dimenzija boje.
Balayage se dosta razlikuje od klasičnih pramenova, jer se ne koristi folija i boja je nanesena slobodnom rukom. Gotov rezultat je divna kosa i boja koja se nježno prelijeva iz nijanse u nijansu. Ako ste ikada bili zabrinuti oko prugaste boje nakon posjeta frizeru, balayage je siguran način da izbjegnete oštar kontrast između boja – pogotovo ako postajete plave.


Stvorena boja potpuno vam se prilagođava i čak se može postaviti na način da istakne ili odvrati pozornost od određenih karakteristika na licu. To je izvrsna metoda ako želite osvježiti svoju boju, ali ne želite odvažno promijeniti svoj izgled.Kako se primjenjuje balayage?


Balayage je obojen na površini pramena kose i nije zasićen kroz rub do samih vrhova. To osigurava glatko, pomiješano nijansiranje boje. Može se nazvati i slobodnom ručnom tehnikom jer se za nanošenje boje ne koriste folija ili meche.


Dubina balayagea može toliko varirati od nekoliko malih pramenova koji će potrajati samo nekoliko minuta do potpunog, trostrukog izgleda procesa koji može potrajati i do 3 sata.


Za izradu višetonskog, slojevitog balayagea može biti potrebno dosta vremena u usporedbi s običnom bojom. No, prednost nanošenja znači da ćete moći ostaviti dulje između sljedećeg termina bojanja. Ako želite nekoliko balayage babylight pramenova, to može potrajati čak 45 minuta.Što ga čini tako popularnim u posljednje vrijeme?


Prije deset godina balayage nije bio fenomen bojenja kakav je danas, to je prilično specifična metoda bojanja koja se donedavno nije široko učila ni koristila. Sve je popularniji kod poznatih osoba i klasičan je izgled za ostavljanje sjajnog dojma na crvenom tepihu. Ovakav stil mogli ste primijetiti na poznatim osobama poput Gisele, Chrissy Teigen i Jessice Albe pa je došlo je do porasta interesa za ovu tehniku ​​jer ljudi traže ovakav izgled.


Balayage se trenutno se malo odmiče od standardnog izgleda na nešto suptilnije. Višetonski, prirodni efekti ono su što su svjetski poznati frizeri usavršavali za piste.Zahtijeva li puno održavanja?


Obično balayage zahtijeva daleko manje održavanja od klasičnog bojanja. Lijepo raste i nema oštrih prijelaza. To također znači da možete čekati dulje između tretmana pa je to savršena tehnika za modernu, zaposlenu ženu.


Ako želite da vam balayage traje što dulje, odlučite se za babylight – to je najsuptilnija vrsta boje za koju se možete odlučiti. Ulaganje u neke kvalitetne proizvode za održavanje njege boja također je poželjno kako bi vaša boja duže izgledala svježe. Na primjer, pogledajte tonere za kosu ili jedan od najboljih ljubičastih šampona. Ako vaša boja nakon nekog vremena postane mjedena, možete je osvježiti, a da toner ne napunite do kraja kako biste joj vratili sjaj.


Odgovara li svim tipovima/dužinama kose?


Djeluje i na svijetlu i na tamnu kosu ovisno o tome koliko svjetlije želite ići i svim teksturama kose. Možete zatražiti balayage za plavušu ili balayage za smeđu kosu ili tamnu kosu, a vaš će kolorist moći prilagoditi stil vama. Ravne, valovite ili kovrčave; bez obzira na kategoriju vaše kose, boja može dobro djelovati i izgledati sjajno. Balayage djeluje na sve duljine kose, osim na vrlo kratku ili ošišanu kosu (pomislite na Pixie stil).


Tehnika je osobito popularna među slavnim osobama s dugom, teksturiranom kosom jer stvara prekrasan, plažni stil. Međutim, ako imate kratku kosu, recimo bob, isprobajte balayage na kratkoj kosi i poigrajte se.Koliko traje balayage?


Pomiješana završna obrada znači da možete ostaviti duži period između između termina u salonu. Ovisno o stilu koji odaberete, između termina možete ostaviti do četiri mjeseca.


Održavanje balayage frizure kod kuće


Ako očajnički želite osvježiti boju kod kuće, izdvojili smo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u tome:


  • Nanesite dio vrećice na duljine i krajeve kako biste zaštitili postojeću boju. To će pomoći u zaštiti kose – nemojte bojati ovaj dio.
  • Pomiješajte i nanesite boju na korijenje-prvih 1-2 centimetra kose-i ostavite da se razvija 15 minuta.
  • Zatim, koristeći četkicu ili široki češalj, povucite boju korijena još 1-2 centimetra, četkom za miješanje, tako da ne dobijete liniju, a srednje duljine i krajeve ostavite namazane regeneratorom. Razvijajte daljnjih 10 minuta.
  • Temeljito isperite šamponom (po potrebi napravite dva šampona). Zatim upotrijebite ostatak vrećice s bojom, nanesite na duljine i krajeve i ostavite da se upije 2-5 minuta. Isperite i oblikujte kao i obično.

Koja je razlika između ombre i balayage kose?


Balayage je potpuno izmiješan izgled kose, nema linija ili blokova boje, a razdjelnica između nijansi mnogo je suptilnija. Neke duljine kose ostaju tamnije radi besprijekorne boje. Ombre kosa ima izraženiji kontrast između korijena i vrhova kose, a boja počinje sredinom pramenova. Ombre boja uočljivija je, izrazitiji izgled u usporedbi s balayageom.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Djeluje li balayage na sijedu kosu?


Stil funkcionira za sve boje, ali ‘jedino što neće prekriti sijedu kosu. Samo će vam pomoći uklopiti se u sivo kako biste je prikrili, pa ako želite potpunu pokrivenost sive boje, to možda nije pravi izbor za vas.


Što ga čini bezvremenskim?


Balayage stvara potpuno prilagođenu, personaliziranu završnu obradu boja. Zdrava kosa prirodnog izgleda uvijek će biti “in”, zbog čega je tehnika ostala popularna toliko godina. Ovisno o tome što tražite, završna obrada može biti suptilna ili prilično naglašena. Sposobnost potpunog prilagođavanja efekta boje čini balayage toliko popularnim izborom boje.