Minijaturno stablo

Volite li jesti brokulu? Doznajte zašto ovo povrće s pravom nazivaju – superhranom

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Stručnjaci, međutim, preporučuju da je ne kupujete unaprijed narezanu

Brokula je jedno od povrća koje je karakteristično za zimski period, a evo izašto bi ga trebali više jesti:


  • dragocjen je izvor željeza, kalija, kalcija, selena, magnezija, vitamina A, C, E, K i skupine B, uključujući folnu kiselinu
  • sadrži snažne antioksidanse koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima, smanjuju upalu i pružaju zaštitni učinak na zdravlje
  • zahvaljujući visokoj prisutnosti vlakana, brokula podržava rad crijeva i doprinosi pravilnosti rada crijeva, održavajući osjećaj sitosti
  • konzumacija brokule može pomoći u smanjenju kolesterola, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • pomaže u jačanju kostiju: prisutni vitamin K doprinosi zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju, poboljšava gustoću minerala i smanjuje rizik od prijeloma
  • sadrži lutein i zeaksantin, povezane s nižim rizikom od poremećaja oka povezanih sa starenjem kao što su katarakta i makularna degeneracija
  • prisutni sulforafan može pomoći u detoksikaciji, smanjujući rizik od određenih vrsta raka , uključujući rak prostate
  • konačno, konzumacija brokule može pomoći u smanjenju šećera u krvi, poboljšavajući kontrolu dijabetesa zahvaljujući antioksidansima i vlaknima

Ukratko, uvođenje brokule u vašu prehranu može donijeti širok raspon zdravstvenih dobrobiti, pridonoseći općoj dobrobiti tijela i uma.