Važno otkriće

Veličanstveni sok od rajčice! Može ubiti salmonelu i druge bakterije zbog svojih super antimikrobnih svojstava

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Tim istraživača ispitao je genom rajčice i došao do zadivljujućih rezultata

Salmonella Typhi je patogen koji se često prenosi hranom i ne samo da uzrokuje sve simptome trovanja hranom, već i potencijalno smrtonosni trbušni tifus, koji čak i nakon desetljeća medicinskog napretka još uvijek predstavlja veliki globalni zdravstveni problem.


Tim koji stoji iza otkrića, sa Sveučilišta Cornell u New Yorku, odlučio je istražiti koji su ga antimikrobni peptidi u soku od rajčice učinili tako učinkovitim protiv salmonele.


Prvo su istraživači provjerili je li sok od rajčice doista ubio Salmonella Typhi, a nakon što je to potvrđeno, tim je ispitao genom rajčice kako bi otkrio uključene antimikrobne peptide.


Najznačajnije otkriće je da je sok od rajčice učinkovit u eliminaciji Salmonella Typhi, njenih hiper-virulentnih varijanti i drugih bakterija koje mogu oštetiti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.


Točnije, tim je identificirao antimikrobne peptide koji mogu eliminirati te patogene oštećivanjem bakterijske membrane, zaštitnog sloja koji okružuje patogen i drži ga zajedno.


Istraživači se nadaju da će ljudi, kada budu poznati rezultati istraživanja, biti skloniji staviti više rajčica, voća i povrća na stol.