Čuvari zdravlja

Važnost probiotika u prehrani: Ovih je 5 namirnica bogato probioticima

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Da bi dobro funkcionirao, naš imunološki sustav zahtijeva balans i harmoniju.Iako o vlastitom zdravlju i imunitetu trebamo brinuti tijekom čitavog živa, nekako smo se zbog pandemije koronavirusa baš ove godine najviše okrenuli zdravlju. S obzirom na to da nam kreće sezona gripa i viroza, ne škodi još malo razgovora o tome kako pomoći našem imunitetu u borbi protiv vanjskih nametnika.


Imunitet zahtijeva zdravi način života


Kada razgovaramo o imunitetu, često koristimo pojam “imunološki sustav” jer našem imunitetu trebamo pristupiti upravo kao sustavu, a ne zasebnom entitetu. Da bi dobro funkcionirao, naš imunološki sustav zahtijeva balans i harmoniju koju mu možemo pružiti zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i zdravim načinom života.


Zdrav imunološki sustav štiti naš organizam od vanjskih štetnih čimbenika poput bakterija, virusa, gljivica i toksina. U prvu pomoć pri obranu našeg imuniteta, stižu nam probiotici, probiotička hrana i bakterija Lactobacillus casei.
Lactobacillus je rod štapićastih bakterija obitelji Lactobacillaceae, a karakterizira ih njihova sposobnost proizvodnje mliječne kiseline.


Imaju izrazito važnu ulogu u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda i njihova upotreba nije ograničena samo na proizvodnju jogurta. sireva i kiselog mlijeka već i za proizvodnju ukiseljenog povrća te nekih vrsta kruha, vina i sokova.


Obzirom na to da su ove bakterije komensalni stanovnici našeg probavnog sustava, sve se više koriste u preventivne i terapijske svrhe.


Probiotik štiti imunološki sustav


Probiotici su živi mikroorganizmi (“dobre” bakterije) koji primijenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Pomažu u uspostavljanju ravnoteže unutar naših crijeva čija mikroflora može postati poremećena zbog stresa, bolesti, pretjerane konzumacije alkohola i drugih štetnih čimbenika.


Tu nam u pomoć ponovno uskaču “dobre” bakterije Bifidobacterium i Lactobacillus. Zdravstvene prednosti probiotika


Probiotici imaju brojne zdravstvene prednosti na naš organizam. Osim što poboljšavaju naš imunološki sustav, mogu poboljšati i mentalni.


Bore se protiv alergija, pomažu nam u održavanju tjelesne težine, smanjuju krvni tlak i poboljšavaju probavu zbog svog učinka na smanjivanje kolesterola.


Probiotici se preporučuju i kod proljeva i začepljenja jer se u obje situacije poremeti crijevna flora.


Pet namirnica bogatih probioticimaJogurt


Vjerojatno najpoznatija namirnica bogata dobrim bakterijama je jogurt, ali nije svaki isti. Primjerice, ‘z bregov Fortia sadrži bakterijsku kulturu Lactobacillus casei, L. casei 431® u količini od čak 108 dobrih bakterija u 1 ml proizvoda. Vlakno inulin dodatno potiče rast i aktivnost dobrih bakterija dok dodani vitamini A i D3 doprinose normalnoj funkciji imuniteta.


Kefir


Fermentirani mliječni napitak stvoren je dodavanjem bakterija i raznih vrsta kvasaca u kravlje ili kozje mlijeko. Upravo te bakterije laktozu pretvaraju u mliječnu kiselinu te u simbiozi s kvascima nastaju specifična kefirna zrnca zaslužna za specifičan sastav, okus i pjenušavi „efekt“ kefira kojeg se često naziva i mliječnim šampanjcem. Vindijin kefir natur  proizveden je od mlijeka s 3,5% m.m. i kao lagana varijanta, kefir light, od mlijeka s 0,9% m.m.


Sir


Pojedine vrste sira mogu biti odličan izvor probiotika, posebno ako su napravljeni od nepasteriziranog mlijeka kao što su cheddar, parmezan, gouda i mozzarella.


Kiseli kupus i kiseli krastavci


Bogat probioticima, ali i organskom kiselinom koja pomaže stvaranju dobrih bakterija. Ima visok postotak vitamina C i probavnih enzima, a odličan je izvor i lactobacillusa.


Kvas


Suhi pivski kvasac je riznica vitamina B kompleksa, a kao dodatak prehrani povećava energiju i ojačava probavni sustav. Smatra se probiotikom jer pomaže kod probavnih tegoba zahvaljujući mikroorganizmima koji pomažu u održavanju pravilne funkcije probavnog sustava.


Jabučni ocat


Sadrži bakteriju koja pospješuje zdravlje crijeva i održava probavu urednom, a korisnije ga je jesti negoli piti. Bogat je kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem i beta-karotenom, sadrži i vitamine A, B1, B2, B6, C i E, octenu kiselinu, ostale voćne kiseline i pektin koji potiče probavu.


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Vindija.