Svojevrsna karta

Vaše lice predstavlja mapu vašeg zdravlja. Ovo su znakovi na koje treba paziti i koji vam mogu dosta reći

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Svakoj točki lica odgovara unutarnje područje našeg tijelaZapadna medicina teško da će analizirati neke crte lica kako bi shvatila je li pacijent više ili manje zdrav.


Ono što se događa u tradicionalnoj kineskoj medicini je drugačije, gdje jezik , kosa, nokti, ali i lice mogu odražavati ono što se događa unutar tijela.


Kinesko mapiranje lica praksa je koja traje više od 3000 godina, također poznata kao mien shiang, što se izravno prevodi u “čitanje lica”, a temelji se na činjenici da bi lice bilo vrlo precizno povezano s našim organima i stoga može biti svojevrsna karta onoga što ne možemo vidjeti, naime zdravstvenog stanja želuca, bubrega, jetre itd.
Moderniju verziju tradicionalne tehnike mapiranja lica lansirao je brend za njegu kože Dermalogica, koji spaja kineske dijagnoze s dermatološkim znanjem.


Eto, prištići, ali i crvenilo, vrećice ispod očiju i drugi problemi koji se mogu pojaviti na licu daju nam korisne informacije (naravno da to uvijek trebate potvrditi uz pomoć liječnika i potrebne analize).


Preciziramo da ne postoji stvarna znanstvena osnova za kinesko mapiranje lica koja se temelji na godinama promatranja i uvjerenju da energija, Qi, teče do i od organa duž nevidljivih staza.


Važno je procijeniti gdje se ovi poremećaji pojavljuju jer, kao što smo rekli, svakoj točki lica odgovara unutarnje područje našeg tijela. Pogledajmo ih jednog po jednog:


1. Čelo


Ovo područje lica povezano je s tankim crijevom, organom na koji uglavnom utječe živčani sustav. Duboke vodoravne bore na čelu mogu ukazivati ​​na preaktivan živčani sustav i loše zdravlje crijeva. Ostali uzroci problema na ovom području su loš izbor hrane, posebice konzumacija previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata.


2. Između obrva


Ovo područje odražava zdravlje jetre, organa koji se bavi detoksikacijom tijela. Ako je tijelo preopterećeno toksinima, teško probavljivom hranom ali i negativnim emocijama, na tom području nastaju problemi.


3. Kontura oko očiju


Kada je tijelo dehidrirano ili pod velikim stresom, to negativno utječe na bubrege i manifestira se u obliku vrećica ispod očiju, podočnjaka, oteklina ili upalnih problema oko obrva.


4. Nos


Nos je podijeljen na dva dijela, lijevi se odnosi na lijevu stranu srca, a desni na desnu stranu. Eventualni problemi mogli bi se manifestirati u vidu crvenila ili mitesera, a masnoća ovog dijela lica može biti znak problema s krvnim tlakom ili kolesterolom.


5. Obrazi


Obrazi su povezani sa želucem, slezenom i dišnim sustavom. Crveni obrazi mogu biti znak upale želuca, dok prištići mogu biti povezani s prisutnošću alergija.


6. Usta


Usta odražavaju stanje želuca i debelog crijeva. Afte i ranice na ovom dijelu lica mogu biti znak čira na želucu ili signal da ste na dijeti s previše sirove i hladne hrane koja tjera želudac na pretjerani rad na zagrijavanju hrane.


7. Brada


Čeljust i brada odgovaraju hormonskom i reproduktivnom sustavu. Prištići na ovom području mogu odražavati probleme s menstrualnim ciklusom ili pretjerani stres.