Bezvremenski savjeti

Uz ove trikove, vaša kuhinja će zablistati!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ravno iz asortimana naših baka

Ako vam je sudoper pun mrlja od kamenca, a zagorene mrlje nikako da odu sa stijenki pećnice, jasno je da je hitno potrebno temeljito čišćenje kuhinje. Svatko je sigurno iskusio situaciju kada se mrlja jednostavno ne smanjuje koliko god agresivno trljali. Strpljenje je ovdje jedno od rješenja, ali prava oprema i pravi savjeti čine razliku. Prikupili smo pet isprobanih trikova za jednostavno i temeljito čišćenje kuhinje. 



Limun za mikrovalnu pećnicu


Mikrovalnu pećnicu često zaboravimo prilikom čišćenja kuhinje, a na unutarnjim stijenkama brzo se nakupe mrlje i masnoće. Protiv toga pomaže posuda s vodom i limunovim sokom. Zagrijte ju tri minute, a zatim ostavite unutra još pet minuta i mikrovalnu pećnicu možete ponovno lako obrisati. 


Pravilno očistite prirodno drvo


Daske za rezanje i radne površine od prirodnog drva zahtijevaju posebnu njegu i posebne metode čišćenja. I tu pomaže provjereni domaći lijek – limun. Iscijedite limun i sokom premažite po površini drva, sve obilno posolite i još natrljajte polovicom limuna. 



Ne zaboravite na odvod


Slično kao kod mikrovalne pećnice, odvod često strada jer ga se često zaboravi prilikom čišćenja kuhinje. Ovdje je posebno važno biti temeljit kako biste spriječili začepljene cijevi i neugodne mirise. Mješavina octa i limuna pomaže u jednostavnom čišćenju i dezodoriranju odvoda.


Zauvijek očistite zagorenu hranu sa štednjaka


Jedna od najkompliciranijih stvari uvijek je čišćenje zagorenih mrlja. Bila je to samo voda od tjestenine, ali šteta je svaki put velika. Snaga limuna također pomaže kod lakših mrlja, jednostavno ostavite sok da djeluje deset minuta i obrišite vlažnom krpom. Za tvrdokornije mrlje možete koristiti mješavinu sode bikarbone i vode koju treba ostaviti nekoliko sati kako bi se uklonilo sve što se nakupilo.


Ocat za pećnicu


Vjerojatno svi prerijetko čistimo pećnicu (slično kao i perilicu rublja). Jednostavan savjet je da stavite ocat i vodu u zdjelu (prikladnu za pećnicu) i zagrijavajte na 150 stupnjeva 45 minuta. Unutrašnjost se tada može lako očistiti od prljavštine mokrom krpom.