Pravilna njega

Uz ove savjete njega masne kože neće predstavljati problem

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Koje proizvode odabrati i kako složiti rutinu?Dok smo bili mlađi bili smo uvjereni kako je masna koža rezervirana samo za tinejdžerske dane, prištiće i ludovanje hormona. Kako smo odrasli, shvatili smo da masna koža ne bira godine. No, uz pravilnu njegu moguće je masnu kožu držati pod kontrolom. 


Često imamo problema prilikom definiranja svog tipa kože. Masna koža se prije svega odlikuje proširenim porama i sjaju na cijelom licu. Kod mješovite kože pretjerano lučenje sebuma se događa na području poznate T zone. 


Također je krivo razmišljanje da masna koža ujedno znači i koža puna akni, prištića i mitesera. Istina je da je masnija koža sklonija upalnim procesima, no to ne mora uvijek biti slučaj. 
Jedna od vodećih grešaka jest uvjerenje kako masnoj koži ne treba hidratacije. Kako može biti suha ako je masna? Zbog toga se često posve zaboravlja na hidrataciju masne kože te se tako stvaraju dodatni problemi. 


Suha, mješovita i masna koža su tipovi, a svaki tip može imati dodatnih stanja. Tako i masna koža može biti dehidrirana. Najčešće se dogodi da kada osobe s masnom kožom potraže stručnu pomoć, otkriju da imaju posve dehidriranu kožu.


Postoje dva razloga za to. Prije svega smatramo da moramo isušiti svoju kožu kako bi ona bila manje masna – prva greška. Nakon toga smo uvjereni kako masnoj koži ne treba hidratacije bilo kojem obliku – druga greška. I tako se nađemo u začaranom krugu. 


Baza zdrave kože stvara se ispravnom njegom. Uvijek započinjemo s čišćenjem. Veoma bitno je odabrati prikladne proizvode. Birajte proizvode koji su namijenjeni masnoj, mješovitoj ili koži skloni upalnim procesima. Proizvodi tog tipa reguliraju lučenje sebuma, normaliziranju proizvodnju lipida ili barem smanjuju.


Uz to u većini slučajeva sadrže sastojke koji imaju smirujući učinak, kako bi spriječili dodatne iritacije. Veliki dio proizvoda sadrži salicilnu kiselinu koja dubinski čisti pore kože. 


Ono što je bitno jest obavljati čišćenje lica bez ekstremnog isušivanja istog. Ujutro lice možete očistiti odabranim gelom za čišćenja lica, dok navečer možete napraviti takozvano duplo čišćenje. Započnite s laganim uljnim čistačem (bez brige, on neće dodatno zamastiti vašu kožu) koji će rastopiti šminku, a čišćenje završite s vašim gelom za čišćenje. Nakon čišćenja je potrebno nanijeti tonik koji će njegovati i hidrirati lice.


FOTO: iStock
Prilikom kupnje proizvoda dobro proučite sastav istih


Prilikom odabira proizvoda važno je paziti da sastojci nisu komedogeni, baziranu na ulju ili lipidima. S druge pak strane preferirate proizvode koji su više tekući – razne emulzije, serumi, gelovi, gel kreme i lagane kreme su idealne za masnu kožu. 


Ujutro nakon čišćenja i toniranja kože, nanesite serum koji između ostalog regulira lučenje sebuma te laganu dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom koja je na bazi vode. Navečer se okrenite drugim sastojcima koji će tretirati upalne procese i proizvodnju ulja. Slobodno navečer nanesite proizvode koji sadrže retinol, salicinu ili glikolnu kiselinu. 


Nipošto nemojte zaboraviti na hidrataciju kože. Mnogi ljudi zbog straha od pretjeranog lučenja neželjenog sebuma, izbjegavaju masnije proizvode, no to je pogrešno. Potrebno je odabrati proizvode koji će kožu hidrirati, ali ne i mastiti. Odličan odabir su proizvodi s hijaluronskom kiselinom. Pogriješiti ne možete ni sa serumima za hidrataciju.


Uvriježeno je mišljenje kako masna koža ne traži puno proizvoda niti kombinaciju istih. No, zapravo ako birate prave proizvodi, koji su lagani i ne opterećuju vaše pore i kombinirate ih, možete samo vidjeti pozitivne pomake. 


Također ne smijemo zaboraviti na eksfolijaciju kože. Idealno vrijeme za dobar piling jest navečer, a to činite jedno do dva puta tjedno ako patite od akni ili tri do četiri puta tjedno ako nemate upalnih procesa. Birajte proizvode koji su namijenjeni za izražene i proširene pore te glikolnu kiselinu ako imate upalnih procesa. 


Slaganje ispravne njege bilo kojeg tipa kože često se svodi na isprobavanje različitih proizvoda i brendova. Čak i ispravan sastav ne mora značiti da će dotični proizvod potpuno odgovarati vašoj koži. No, prilikom odabira proizvoda, prije svega pogledajte za koji tip kože je namijenjen te proučite njegov sastav. Tako ćete u samom početku smanjiti broj pogrešaka i prije složiti onu prikladnu njegu vaše kože.