Sjajna alternativa klasičnoj piti

Uz jesensku tortu od jabuka i cimeta zamirisat će cijeli dom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Već pri samoj pripremi osjetit ćete jesenski ugođaj

Cimet, marcipan i jabuka – ova kombinacija ispunit će svaki dom jesenskim ugođajem. Divni i topli mirisi ove kombinacije oraspoložit će i najokorjelijeg mrzitelja jeseni i zime. Ova sezonska i nevjerojatno sočna i kremasta torta od jabuka s posipom od cimeta brzo je gotova i odlična je alternativa klasičnoj torti od jabuka. Unesite čaroliju jeseni u svoj dom uz ovaj recept! 


Ono po čemu je ovaj kolač od jabuka i cimeta tako poseban je to što možete pustiti mašti na volju. Slobodno birajte voće po želji ili zamijenite liker od jaja mlijekom za bezalkoholnu verziju ovog ukusnog kolača.



Sastojci


Za prhko tijesto:


  • 250 g brašna tip 405
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 okrugli kalup za pečenje torte
  • Ekstrakt vanilije

Za nadjev od jabuka:


  • 250 g nemasnog kvark sira
  • 2-3 žlice mascarponea
  • 6 žlica likera od jaja – ili mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 jaje
  • 50 g šećera u prahu
  • 40 g kukuruznog škroba
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 3 jabuke
  • 1 žličica cimeta

Za preljev od cimeta:


  • 2-3 žlice pekmeza (npr. šumsko voće ili ribizl)
  • 10 g mješavine za marcipan
  • 2 žlice vode


Priprema


Prvo umijesite maslac sa šećerom u prahu pa dodajte ostale sastojke za tijesto i dalje miješajte. To je najbolje napraviti mikserom s kukom za tijesto. Čim se tijesto počne mrviti, odvojite cca. 75 g i pomiješajte s 1 žličicom cimeta. Stavite taj dio u hladnjak. Nastavite mijesiti preostalo tijesto dok ne postane jednolična gruda. Zatim ga razvaljajte i stavite u kalup te povucite rub za 3 cm. Podlogu nekoliko puta izbosti vilicom. Kalup i tijesto stavite u hladnjak na pola sata.


Za nadjev prvo izmiksajte nemasni kvark s limunovim sokom, mascarponeom, šećerom i jajetom dok ne dobijete jednoličnu masu. Umiješajte liker od jaja (ili mlijeko) i kukuruzni škrob. Trima jabukama izvadite košticu i narežite ih na vrlo tanke ploške tako da rupa bude u sredini. Smjesu izlijte na pripremljenu podlogu od prhkog tijesta i na nju posložite ploške jabuke.


U manji lonac stavite pekmez, marcipan i vodu te uz miješanje polako zagrijavajte. Premažite kriške jabuke tekućom glazurom i po vrhu pospite ranije odvojeni ohlađeni dio tijesta s cimetom. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 minuta na 160 stupnjeva.