Suvremeni život

Uvijek ste nepažljivi i ne pamtite stvari? Evo kako da tome doskočite

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Nekoliko malih strategija koje možete primijeniti u praksiFrenetičan život suvremenog društva vodi našu pozornost u tisuću različitih smjerova: posao, stariji roditelji i mala djeca, poslovi i rokovi, rekreacijske aktivnosti koje se teško uklapaju među tisuću obveza koje ispunjavaju baš svaki dan.


Tu smo onda psihički umorni, nepažljivi, često zaboravljamo godišnjice i rođendane – ili, jednostavnije, gdje smo stavili ključeve od auta.


No postoje male strategije koje možemo provoditi svaki dan kako bismo bili više usredotočeni i pažljiviji na stvarnost koja nas okružuje:
1. Obavljajte ručne zadatke


Usmjeravanje pažnje na praktične procese izvrstan je način da oživite pažnju i vratite se većoj usredotočenosti.


Možete crtati, slikati, heklati, skuhati novo jelo ili vježbati sportove s tjelesnom težinom.


Čak i pola sata dnevno jedne od ovih aktivnosti, prakticirane u bilo koje doba dana, dovoljno je da povratite pravi fokus na posao ili učenje.


2. Radite jednu po jednu stvar


Živimo u uvjerenju da je multitasking sinonim za produktivnost: raditi mnogo stvari odjednom – odgovarati na e-poštu dok se brinete o djeci, odgovarati na telefonske pozive i poruke dok radite, slušati podcaste dok obavljate kućanske poslove.


Ili možda ne? U stvarnosti, kada radite nekoliko stvari u isto vrijeme, vaša je pozornost raspršena na tisuće aktivnosti.


Svemu posvećujete samo djelić svoje pažnje, a da zapravo niste fokusirani ni na što.


To vas dovodi do toga da budete manje pažljivi, rastreseniji i umorniji, kao i sporiji i manje produktivni.


Puno je bolje posvetiti se samo jednoj aktivnosti, svaki dan rezervirati sastanke kako biste sve obavili.


Na primjer, možete posvetiti pola sata dnevno na kraju radnog vremena za odgovaranje na e-poštu, pauzu za ručak za provjeru obavijesti na telefonu, opuštajući trenutak navečer za slušanje podcasta ili audio knjige.


3. Kupite rokovnik


Možete odabrati papirnati rokovnik ili aplikaciju za pametni telefon, ali suština se ne mijenja: važno je da on obavlja zadaću oslobađanja vašeg uma i čini vas više usredotočenim na ono što radite.


Još jedan koristan savjet. Uvijek ga držite pri ruci: ako vas, dok radite ili učite, odvuče neka misao koju pod svaku cijenu želite zapamtiti, brzo je zapišite u rokovnik i nastavite raditi ono što ste do tada radili.