Škotsko istraživanje

Umjesto aspirina… smoothie od breskve!

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Rezultat je da se koncentracija salicilne kiseline udvostručila unutar sat vremena.Prirodni lijek za glavobolju i razne neuralgije je u voću! To navodi tim škotskih istraživača koji je analizirao visoku stopu salicilata prisutnih u začinima, voću i povrću, pravim prirodnim načinima za borbu protiv upalnih stanja baš poput tradicionalnog aspirina.


Prema tom istraživanju, konzumacija ove hrane uzrokuje povećanje salicilne kiseline u tijelu, a koja djeluje snažno protuupalno. U prilog teoriji ide i eksperiment koji su znanstvenici proveli na uzorku od 26 dobrovoljaca koji su dobili smoothie od breskve i otopinu sastavljenu od vode i fruktoze.


Rezultat je da se, u prvom slučaju, koncentracija salicilne kiseline udvostručila unutar sat vremena, dok se razina interleukina 6 (indikator upale) smanjuje (za razliku od onoga što se događa samo s unosom otopine šećera).
Budući da tijelo metabolizira i transformira aspirin u salicilnu kiselinu, razumno je misliti da prirodni salicilati također mogu imati iste blagotvorne učinke. S druge strane, kome se ne bi svidjela ideja da zamijeni ili ograniči unos lijekova dobrim smoothiejem?