Hladna prešana ulja

Ulje avokada ili maslinovo ulje: Koje je bolje i zašto?

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Odlučite se za organsku sortu i pazite da bude nerafinirano i hladno prešanoSvi znamo razliku između zdravih i nezdravih masti i da dodavanje masnoća u vašu prehranu ima bogatu nutritivnu vrijednost. No, postoje nijanse temeljene na kemijskom sastavu ulja koje mogu odrediti ključne zdravstvene prednosti i rizike korištenja raznih ulja u našoj prehrani.


Među najzdravijim uljima su avokado i maslinovo – oba hladno prešana ulja. Ali nadmašuje li jedno drugo?


Što je ulje avokada?


Napravljeno od ploda avokada, ovo ulje je hladno prešano. Avokado se bere, uklanjaju se koštice i kožica, a zatim se zajedno zgnječe. Kasnije se ulje odvaja od ostatka proizvoda, hladno preša i puni u boce. Ulje avokada je bogato oleinskom kiselinom i antioksidansima. Izvrsno je za zdravlje mozga i kože, kao i protuupalno, piše Byrdie.
Ulje avokada može pomoći u potpori kardiovaskularnog zdravlja. Studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) pokazuje da ulje avokada može spriječiti rak i kardiovaskularne bolesti kod miševa.


Kada birate ulje avokada, odlučite se za organsku sortu i pazite da bude nerafinirano i hladno prešano. Osim toga, provjerite je li vaše ulje avokada zelene boje, jer “žuta boja ukazuje da je ulje rafinirano”.


Idealan je izbor za kuhanje na visokoj temperaturi. Ulje avokada ima najvišu točku dimljenja od većine konvencionalnih masti i ulja, pored ulja šafranike i rižinih mekinja.


Što je maslinovo ulje?


Maslinovo ulje se dobiva iz hladnog prešanja maslina. Masline se beru i gnječe. Ulje se zatim odvaja, a zatim visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje prolazi proces hladnog prešanja. Oduvijek smo znali za njegove zdravstvene dobrobiti. Kao takvo, vjerojatno trenutno imate bocu maslinovog ulja u svojoj smočnici.


Ali što ga čini tako sjajnim? Maslinovo ulje se uglavnom sastoji od oleinske kiseline, mono-nezasićene masti koja je povezana s prevencijom raka i kardiovaskularnih bolesti i snažno je protuupalno. Maslinovo ulje također sadrži biljne spojeve zvane polifenoli za koje se pokazalo da isporučuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Istraživanja također pokazuju da mogu imati terapeutske prednosti koje podržavaju zdravlje imuniteta, srca i mozga i mogu usporiti rast neki karcinomi.


Visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje trebalo bi biti osnovna namirnica u svačijoj smočnici. To je izvrsna opcija s visokim sadržajem zdravih mononezasićenih masti, protuupalno i može pomoći u snižavanju kolesterola. Koristi se stoljećima na Mediteranu i postalo je poznato po svojim potencijalnim svojstvima produljenja života.


Neka su maslinova ulja korisnija za vaše zdravlje od drugih, a plaćati premium cijenu za visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje isplati se za one koji žele iskoristiti mnoštvo prednosti od uključivanja ulja u svoju prehranu.


Ekstra djevičansko ulje oznaka je koja znači da je ulje nerafinirano. Ovo je najbolje maslinovo ulje. Maslinovo ulje ima snažnija protuupalna i antioksidativna svojstva. Maslinovo ulje s visokim sadržajem fenola može biti skupo, ali pruža nevjerojatne antioksidativne moći.


Maslinovo se ulje može koristiti za pirjanje i za pečenje na umjerenijoj toplini. Također je super sirovo.


Ključne razlike


Jedna ključna razlika između avokada i maslinovog ulja je profil okusa, zbog čega je njihova upotreba uglavnom subjektivna i ovisi o osobnim preferencijama.


Druga ključna razlika je točka dima. Svako ulje za kuhanje ili mast ima točku dima. Točka dima je upravo ono kako i zvuči: temperatura na kojoj se ulje počinje dimiti u tavi. Kada se mast zagrije iznad točke dimljenja, počinje se razgrađivati ​​i može otpustiti slobodne radikale u hranu.


Točka dima odnosi se na koncept da se ulja kada se zagrijavaju razgrađuju i uzrokuju potencijalno opasne nusproizvode. Ulja s nižim točkama dima, stoga, počinju brže razgrađivati ​​svoje masne komponente, što može ugroziti integritet vaše hrane, a može ostaviti hranu i zagorjelog okusa. Stoga, kada kuhate na jakoj vatri, najbolje je pronaći ulje koje ima višu točku dimljenja.


Točka dima nije jedina determinanta razgradnje nafte. Kemijski sastav maslinovog ulja dao je niske razine polarnih spojeva i oksidativnih nusproizvoda kada se zagrije do točke dima.


Ovi nalazi pokazuju da bi razlika u točkama dima između avokada i maslinovog ulja mogla biti zanemariva.


Kada koristiti koje ulje?


Budući da su i avokado i maslinovo ulje izvrsni izvori zdravih masti, ne možete pogriješiti ni s jednim ni drugim. Međutim, postoje neke ključne razlike u tome kada koristiti koje za optimalne zdravstvene dobrobiti. Koje ćete odabrati ovisi o profilu okusa koji tražite i načinu kuhanja.