Fine dining

Ukusna večera uz neodoljive kapljice u opatijskom Ambasadoru: Evo kako nam je bilo

S.M.

Foto: LRH, Mateo Levak

Foto: LRH, Mateo Levak

Fine dining nam nikada nije bio bliži i pristupačniji, a upravo u ovom restoranu krenule su eno-gastro večeri čiji je cilj približiti domaće vinare gostima.Bilo da ste Opatiju posjetili jednom pa joj se rado vraćate svake godine ili pripadate sretnoj skupini lokalnog stanovništva koji Staru damu imaju prilike posjetiti svakodnevno, njezin šarm jednako djeluje na sve. Ulice već pomalo odjevene u adventsko ruho, prožete mirisom mora i soli uz zvučnu kulisu šuma valova malo koga ostavljaju ravnodušnim.


Ravnodušni ne možete ostati niti kada se svim ovim mirisima i detaljima koji plijene pažnju pridoda i miris ukusne hrane. Upravo se to dogodilo nama kada smo ušetali u lobby hotela Ambasador gdje nas je sa smiješkom dočekao corporate F&B manager LRH-a Domijan Mršić te nam poželio dobrodošlicu u restoran „Cubo“.


Foto: Liburnia Hotels & Villas


Iza sebe ostavljamo pažnje vrijedan interijer hotela čije je predvorje već obasjano blagdanskim svjetlima, a prekrasno božićno drvce polako nas podsjeća na čaroliju blagdana pred nama.
Spuštamo se stepenicama koje vode do restorana „Cubo“ čiji je moderan interijer prožet tradicionalnim materijalima kao što je drvo što pruža dozu intimnosti za večeru koja slijedi.


Fine dining restoran „Cubo“ njeguje tradiciju à la carte restorana po kojima je hotel Ambasador nekoć bio poznat. Odlikuje ga spoj moderne i tradicionalne kuhinje te suvremene metode pripreme hrane uz korištenje najsvježijih sezonskih namirnica.


Fine dining nam nikada nije bio bliži i pristupačniji, a upravo i u ovom restoranu krenule su eno-gastro večeri čiji je cilj približiti domaće vinare gostima. Ne misli se pritom samo na goste hotela jer na večeru su dobrodošli baš svi željni isprobavanja kulinarskih čarolija uz vina koja ih prate pri svakom zalogaju.


Foto: Mateo Levak


„Jedan od jesenskih koncepata hotela Ambasador zamišljen je tako da imamo više vinskih večeri, cilj je prezentirati vinsku scenu, oplemeniti gastro ponudu hotela i Opatije, a želja je prezentirati što bolje i što više gastronomske delicije koje pripremamo u restoranu te prikazati kako se najbolje sljubljuju s vinom“, kaže nam Domijan.


Priča je krenula u rujnu, a svakog vikenda gostuje drugi vinar. Petkom posjetitelji mogu uživati u prezentaciji i degustaciji vina, a subotom u sljubljivanju hrane i vina tijekom degustacijskih večera.


Tijekom naše gastro večere uz hranu glavna zvijezda je bila vinarija Tomaz, smještena u podnožju drevnog gada Motovuna na čijim se padinama prostire njihovih 16 hektra vinograda. Prednost ovih vina upravo su mikro-klimatski uvjeti do kojih dovodi spajanje mediteranske i kontinentalne klime koja pogoduje kvalitetnom dozrijevanju grožđa, kako nam je objasnio naš domaćin Domijan.


Foto: Mateo Levak


Domijan nam kao vrlo zanimljiv detalj ističe da je vinarija Tomaz obiteljski posao kojeg je započeo Petar Tomaz još 1918. godine. Njegovim korakom i vinogradima nastavio je Bruno Tomaz, a zatim i unuk Klaudio koji svoju ljubav prenosi i na svoga sina Antonia. Tako nam se večeru upotpunjuje i jedna posebno topla nota obiteljske tradicije koju krase znanje, rad i mašta, a koja stoji iza svake kapljice.


Pjenušac Tomaz rose, extra brut, savršen je uvod u rapsodiju okusa zvanu Panna cotta od kozjeg sira uz gel od cikle, indijski oraščić i zeleno ulje. Pjenušac Tomaz rose je mješavina merlota, terana i crne malvazije radi čega se odlično sljubljuje raznim namirnicama,  a radi svoje svježine se koristi kao piće dobrodošlice.


Rapsodija okusa zvana Panna cotta, Foto: Mateo Levak


Ljubitelje morskih plodova oduševio bi idući slijed na našem meniju, a to je slavna Jakobova kapica s kremom od avokada uz svježi korijander i kavijar.


Imali smo prilike kušati i bucatini „cacio e pepe“ s crnim istarskim tartufom, a s ovim jelom smo sljubili laganu notu vrhunskog suhog vina Malvazije Avangarde 2020., specifično diskretne arome. Iako je tjestenina simbol talijanske kuhinje, tradicionalno se koristi i kod nas pa je odluka bila pripremiti jedno jednostavno jelo oplemenjeno listićima tartufa.


Jakobova kapica u vrijeme svoje sezone, Foto: Mateo Levak


Upitali smo Domijana kakva je reakcija vinara na ideju ovakvih gastro večeri, a nije nas iznenadilo da su oduševljeno pozdravili inicijativu predstavljanja svojih hvalevrijednih proizvoda koji itekako mogu parirati onima na svjetskoj sceni.


„Postoji sve veća želja za ovakvim večerama pa možemo primijetiti da se i kod nas polako širi kultura ispijanja kvalitetnog vina“, potvrđuje Domijan našu teoriju o tome da se sve više o vinima razgovara i u našem društvu.


Bucatini „cacio e pepe“ s crnim Istarskim tartufom, Foto: Mateo Levak


Ugodan razgovor o povoljnim uvjetima zbog kojih Opatiju posjećuju gosti svih dobnih skupina koji žele uživati u zdravoj klimi i pritom se počastiti kvalitetnom hranom i kapljicama, prekida dolazak srnećeg bourgignona posluženog uz palentu s plavim sirom te glaziranom mrkvom uz mousse od vrganja. Uz ovo smo jelo kušali vrhunsko suho crno vino Teran Barbarossa, 2018.


Srneći bourgignon uz savršenu notu Terana Barbarossa, Foto: Mateo Levak


Primjećujemo da se u sljedovima izmjenjuju dobro nam znane tradicionalne namirnice primorskoga kraja, ali uz moderan twist. Naš nam sugovornik objašnjava da je upravo to bila misao vodilja kod izrade menija, da se tradicija našega kraja prikaže u skladnom spoju s modernom kuhinjom te vinom koje se okusom sljubljuje s namirnicama.


Moćno crno vino, Foto: Mateo Levak


Takav spoj na djelu odlično je uočljiv u finišu večeri, desertu nazvanom dekonstrukcija savijače od jabuke s kremom od vanilije i krokantom od pistachia, posluženom na umjetničkom tanjuru kakav je i prikladan za ovu malu umjetničku instalaciju.


Dominantan okus jabuke i vanilije u desertu savršeno se sljubio s Tomazovim bijelim Muškatom Dolce Anima, 2020., desertnim vinom zlatnih nijansi koje mirisom podsjeća na cvijeće i koricu limuna.


„Sve mode prolaze, samo vino ostaje“, geslo je vinarije Tomaz, potpuno prigodno i za naš osjećaj ispunjenosti i lakoće življenja koju nam je pružila ova nezaboravna gastro večera. Više od ove krasne večeri oduševila nas je jedino vijest da će ih biti još pa se tako redom veselimo datumima koje smo već upisali u planer.


Slatka čarolija za kraj večere koja se pamti. Foto: Mateo Levak


„Sve mode prolaze, samo vino ostaje“, geslo je vinarije Tomaz, potpuno prigodno i za naš osjećaj ispunjenosti i lakoće življenja koju nam je pružila ova gastro večera koja će nam svakako ostati u pamćenju.


Nadolazeći događaji u studenom i prosincu

Više od ove krasne večeri oduševila nas je jedino vijest da će ih biti još pa se tako redom veselimo datumima koje smo već upisali u planer.


26. i 27.11. FERAVINO, Vinarija Feravino, Slavonija, Feričanci


3. i 4. 12. Vinarija Pavlomir, Primorska Hrvatska, Hrvatsko Primorje, Novi Vinodolski


10. i 11. 12. Vina Deklić, Primorska Hrvatska, Istra, Vižinada


17. i 18.12. Vina Kabola, Obitelj Markežić, Primorska Hrvatska, Istra, Momjan

__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Liburnia Hotels&Villas.