Izraelsko jelo

Ukusna shakshuka s fetom, maslinama i paprikom

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Shakshuka je zdrav, obilan obrok koji je idealan za doručak, ručak ili večeru.

U ovom jelu u kojem se jaja, šarene crvene i žute paprike krčkaju u začinjenom umaku od rajčice u koji se doda kim i dimljena paprika, događa se prava rapsodija mirisa i okusa. Pospite ga slanom fetom i maslinama bez koštica i uživajte.


Shakshuka je zdrav, obilan obrok koji je idealan za doručak, ručak ili večeru. To je univerzalna vrsta brzog jela koje će zajamčeno uljepšati prohladno jutro ili olakšati predah radnim danima.


Što je Shakshuka?


Shakshuka, jelo od poširanih jaja u začinjenom umaku od rajčice, podrijetlom je iz sjeverne Afrike, ali je migriralo na Bliski istok i danas je prilično poznato u cijelom svijetu, posebno u Izraelu, gdje je nacionalni specijalitet.


Iako mnoge verzije imaju podlogu od rajčice i papra, postoji puno varijacija. Dodajte harissu umaku i poslužite je s gustim jogurtom.


Možete ga napraviti i sa svježim ljetnim povrćem i pestom. Ostali dodaci mogu uključivati ​​artičoke, zelje, grah cannellini, slanutak ili čak krumpir narezan na kockice. Koncept je otvoren za improvizaciju, zato krenite!


Shakshuka

FOTO/Unsplash


Shakshuka s fetom, maslinama i paprikom


Sastojci


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1/4 žličice ljuskica papra Maras ili Aleppo, ili 1/8 žličice zdrobljenih pahuljica crvene paprike
  • 1 veliki luk, prepolovljen i tanko narezan
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 limenka cijelih pelata
  • 1/2 žličice soli, ili po ukusu
  • feta sir, izmrvljen
  • 1/3 šalice maslina
  • 4 velika jaja

Metoda


Skuhajte luk i papriku. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte papriku, kim, papar i kuhajte 30 sekundi do minute.


Dodajte luk i kuhajte uz povremeno miješanje 3 minute. Dodajte češnjak, crvenu papriku i žutu papriku i kuhajte uz povremeno miješanje 15 minuta ili dok povrće ne omekša. Zdrobite rajčicu i pirjajte je s paprikom:


U zdjeli rastavite rajčice rukama. Dodajte ih u tavu sa soli i kuhajte 5 minuta. Okusite i dodajte još soli, ako želite.


Skuhajte jaja:


Stražnjom stranom žlice ili kutlače napravite 4 udubljenja u umaku. Razbijte jaje u šalicu i pažljivo ga ulijte, pazeći da ne razbijete žumanjak. Ponovite s preostalim jajima. Pospite fetu i masline oko jaja. Pokrijte tavu i pirjajte na umjerenoj vatri 8 minuta, ili dok se bjelanjci ne stegnu i žumanjci još uvijek omekšaju.