Proffee

Ukusan i zdrav napitak za rast mišića: proteinska kava o kojoj svi pričaju

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Izbacite prazne kalorije iz kave i dodajte zdravije namirnice

Proteini su važan nutrijent za zdravu prehranu, ali malo tko ih konzumira u dovoljnoj količini. Opća je preporuka da dnevni unos proteina treba iznositi 0.8 grama po kilogramu (težini čovjeka).


Potrebna količina proteina unatoč tome se razlikuje od osobe do osobe i na nju utječe niz čimbenika: od godina i visine do spola i razine aktivnosti.


Da bi dosegli ciljanu količinu proteina, možete se osloniti na taktiku dodavanja veće količine mesa i mahuna u obroke.


Mogla bi vam pomoći i proteinska kava o kojoj trenutno svi pričaju.


Pod nazivom “proffee” nastalom od spajanja riječi protein i kava (odnosno coffee), stvoren je nutrijent koji na novu razinu podiže dnevnu dozu kave.


“Tipična kava iz kafića jer pretrpana praznim kalorijama i šećerom zbog čega nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Ako već planirate popiti kavu, zašto ne ubaciti pokoju zdravstvenu prednost?”, kaže nutricionistica i osobna trenerica Carissa Galloway.


Za proteinsku kavu se ne zalaže samo ona već i čitav TikTok gdje se vidi porast korištenja pojma “proffee” do visine od 35 milijuna pregleda.


Lifestlye i beauty influencerica Chloe Parsons kaže da je na pojam naišla preko YouTubea.


“Vidjela sam da ljudi dodaju proteine u kavu i odlučila isprobati. Jednom kad sam probala, više nije bilo povratka natrag”, kazala je, prenosi Yahoo.


Recept


Ako želite zdravu i niskokaloričnu proteinsku kavu onda pripazite na to da ne dodajete šećere, ekstrakte, mlijeko s okusom, mlijeko za kavu i slično. Ukratko – što je popis namirnica kraći, to je proteinska kava manje kalorična i zdravija.


Za osnovnu proteinsku kavu treba vam espresso ili klasična turska kava za jutarnju dozu buđenja. Nakon što ste napravili kavu, pustite da se ohladi i stavite u shaker te dolijte vodu. Dodajte mjericu proteinskog praha i po želji kockice leda.


Mnogi dodaju mlijeko, cimet ili pak sladilo, a to vam ostavljamo na volju, želju i potrebu 🙂