Zabavno i korisno

Uključite djecu u dnevne aktivnosti: Prednosti kuhanja s vašim mališanima

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Djeca će tako razviti važne vještine i isprobati novu hranuIdući put kad krenete pripremati obrok, uključite i svoje mališane. Ova korisna, a jednostavna aktivnost koristit će i vama i vašem djetetu.


Kuhanje može pomoći maloj djeci naučiti i uvježbati neke osnovne matematičke pojmove i razviti jezične vještine. A kuhanje s vama pomoći će u izgradnji njihovog samopouzdanja i postaviti temelje za zdrave prehrambene navike, piše Kids Health.


Kuhanje s djecom predškolske dobi ima nekoliko prednosti, kao što su:


  • Savladavanje osnovnih vještina: brojanje jaja ili ulijevanje vode u mjernu posudu, brojanje žlica brašna ili broja keksa koji idu na lim pomaže u savladavanju osnovnih matematičkih pojmova. Kad zajedno čitate recept, uvodite nove riječi u djetetov rječnik i promičete pismenost, kao i usmjerenost na radnju koju trenutno rade.
  • Poticanje na isprobavanje novih okusa: kad se vaše trogodišnje dijete igra kuhara, moglo bi probati jela koja ne bi inače probala. Potaknite djecu na kušanje novih sastojaka i razgovarajte o tome kako zdrava hrana potiče rast.
  • Istraživanje osjetilima: djeca uče istražujući svojim osjetilima, a kuhinja je idealno mjesto za to. Zujanje miksera, miješenje i dizanje tijesta, miris iz pećnice i okus toplog kruha probudit će njihovu znatiželju.
  • Povećanje samopouzdanja: djeca predškolske dobi vole pokazati što mogu, a rad u kuhinji pruža priliku za stjecanje novih postignuća. Ako su pomogli napraviti pizzu, dajte im do znanja da je njihova pomoć bila važna. Pizzu ili neko drugo jelo možete nazvati po svom djetetu. Čak i ako rezultati nisu baš ono što ste očekivali, pohvalite njihov trud.Ključno je dati im poslove koji odgovaraju njihovoj razini vještina i nešto u čemu uživaju, a to može biti miješanje tijesta za palačinke, kidanje zelene salate, dodavanje sastojaka, sastavljanje pizze, pomaganje pri čitanju kuharice okretanjem stranica.


Jednostavni zadaci kao što je ulijevanje tekućine u zdjelu, posipanje sira po vrhu posude ili korištenje kalupa za kekse odgovara većini predškolske djece.


Kako djeca budu rasla, razvijat će vještine, pažnju i zanimanje za obavljanje većih poslova, poput cijeđenja soka iz limuna, mjerenja sastojaka u šalice i žlice, tučenja jaja ili pirea od krumpira. Uživajte u procesu i razvijte ljubav vašeg djeteta prema zdravoj navici.