Za pola sata

Učka se s razlogom naziva ponosnom čuvaricom Kvarnera i Istre

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Planina Učka obiluje brojnih outdoor aktivnostima, a mi se se odlučili za rekreativno jahanjeNakon pravog hedonističkog vikenda u Volosku tijekom kojeg smo uživali u šetnji kroz pitoreskne uličice ovog mjesta i pravim gastro delicijama u Ostariji Verandi, za ovaj vikend smo poželjeli više outdoor aktivnosti. Gdje je bolje i ljepše uživati u predivnoj prirodi, svježem zraku i nezaboravnom pogledu na Rijeku i njenu okolicu nego na planini Učka. 


Do svog nedavnog preseljenja u Rijeku nije mi se pružila prilika posjetiti Učku. Kao strastvenoj planinarki dugo godina mi je bila želja uživati u pogledu koji se pruža s najviše točke ove planine, vrha Vojak, koji se nalazi na 1.396 metara nadmorske visine. 


Planinarski uspon do najvišeg vrha Učke smo ovaj put ostavili za neku drugu prigodu. Naime, odlučili smo se za jednu posve drugu outdoor aktivnost – jahanje. 


FOTO: Mija Dropuljić
Prvi i zadnji put sam “jahala” ponija dok sam bila djevojčica pod posve sigurnim okolnostima, odnosno vrtila sam se u krug unutar malog šatora. Sjećam se da sam bila baš ponosna na sebe. Imam i analognu fotografiju koja je dokaz mog “pothvata”. No, sve u svemu, nikad nisam jahala, mada sam često o tome maštala.

Stoga sam jedva čekala uskočiti u Toyotu C-HR Hybrida, našeg suputnika za avanturu zvanu “Mijin prvi put na konju i Učki”. 


FOTO: Mija Dropuljić


Toyota C-HR Hybrid je dinamični SUV automobil koji nas je maestralno vodio kroz sve zavoje na Učki – u isto vrijeme je stvoren za gradske ulice te je dorastao svih izazovima vožnje kroz prirodu. Ovaj hibrid atraktivne boje plijeni pozornost i svojim dizajnom, a jedna od velikih prednosti ovog automobila jest njegovo nečujno kretanje.


FOTO: Mija Dropuljić


Rekreativno jahanje na ranchu Bubač


Naša prva destinacija je bila ranch Bubač, raj za ljubitelje životinja i prirode, smješten u samom srcu šume ispod Poklona. Ranch Bubač je tijekom godina postao jedna od omiljenih destinacija ljubitelja jahanja. 


Ljepši doček nismo mogli poželjeti – ususret su nam dotrčali razigrani psi koji nisu mogli svoje veselje suzdržati te su nas zaskočili i poljupcima zaželjeli dobrodošlicu. 


FOTO: Mija Dropuljić


Iza njih stiže Đani Jakotić, osnivač ranča za kojeg ovo mjesto nije samo posao nego i njegova strast, ljubav i život. Način na koji Đani priča o svojim životinjama prije svega odaje koliko poštovanja on gaji prema njima. 


Na ranchu Bubač obitava čak 12 konja koji su idealni za rekreativno jahanje. Đani ističe kako su njegovi gosti najčešće lokalni ljubitelji jahanja. 


FOTO: Mija Dropuljić


Prije nego sam se odvažila na svoj prvi jahački pohod, Đani me naučio kako da pristupim svom konju i upoznam se s njim. Detaljno mi je objasnio i pomogao da sjednem u sedlo te pojasnio kako da koristim uzde. I, onda smo krenuli, lagano, ali sigurno.


Moram biti iskrena, u početku apsolutno nisam doživljavala prirodu oko sebe, pozorno sam pratila svaki pokret svog konja i grčevito držala uzde. No, uz Đanijeve mirne riječi i smirenost samih konja, uskoro je cirkulacija opet počela kolati prstima, a ja sam uživala u prirodi koja me okružuje. Poželjela sam ostati u sedlu cijeli dan. Sjetila sam se one male ponosne curice u sedlu ponija. Podosta godina kasnije, veća ja i veće sedlo, ali jednak osjećaj ponosa. 


FOTO: Mija Dropuljić


Planina Učka – ponosna čuvarica Istre i Kvarnera


Nakon ovog nezaboravnog iskustva i obećanja samoj sebi da ovo sigurno nije posljednji put da se upuštam u avanturu jahanja konja, Toyota C-HR Hybrid nas je sigurno odvela do samog vrha Učke. 


Planinu Učku brojni planinari nazivaju ponosnom čuvaricom Istre i Kvarnera, a ona je po mnogočemu posebna u Hrvatskoj. Na njenim strmim obroncima se izmjenjuju stijene, livade i šume, a s brojnih vrhova se pružaju nezaboravni pogledi. 


FOTO: Mija Dropuljić


Proteže se 20 kilometara u dužinu od prijevoja Poklona do Plominskog zaljeva. Zanimljivo je kako njezini vrhovi možda nisu visoki, no kako su smješteni nadomak mora uz strme padine, Učka djeluje puno višom nego što prema brojkama zapravo je. 


Tijekom svoje povijesti ova planina je imala brojne nazive. Najstarije ime je ono istroromansko Caldiera, a mnogi smatraju kako je naziv povezan s riječi lonac (caldaia). Pri tome se misli da je planina kao lonac u kojem se zbog, kako Alan Čaplar u svojoj knjizi “Hrvatske planine” piše, obilnih kiša i jakih vjetrova stalno “kuha vrijeme”. 


FOTO: Mija Dropuljić


Kasnije planina dobiva naziv Olinfos, Monte Maggiore, a današnje ime nastalo je od nekadašnjeg naziva Vučka ili Vučja gora. Vukova, doduše, na području Učke više nema.


Vrh Vojak se ubraja među najljepše vrhove u Hrvatskoj 


Smatra se da se s najvišeg vrha Učke proteže jedan od najimpresivnijih i najširih pogleda. Kada smo stigli do Vojka, ostala sam bez daha. Vrijeme nas je poslužilo stoga se vrh pokazao u svom punom sjaju. 


S njega se proteže pogled do Snježnika i Risnjaka te Snežnika u Sloveniji, vidi se cijela Istra i Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, a ako ste posebne sreće uočit ćete i Alpe i Italiju. 


FOTO: iStock


Osim po nezaboravnom pogledu, Vojak je poznat i po svojoj kamenoj kuli koja doseže visinu od pet metara. Sagrađena je 1911. godine u turističke svrhe, no već za vrijeme Prvog svjetskog rata je služila kao austrougarska ratno-pomorska promatračnica. Kula danas služi svojoj prvotnoj svrsi, a u njenoj unutrašnjosti se nalazi suvenirnica. 


Taj dan sam donijela još jedno obećanje – do Vojka doći u svojim gojzericama. Ovaj put sam bila sretna što nas podno kule čeka Toyota C-HR Hybrid. Mislila sam da noge mogu boljeti samo od planinarenja, no jahanje je definitivno iscrpljujuća aktivnost. 


FOTO: Mija Dropuljić


S Učke smo se počeli spuštati uoči zalaska sunca, no mnogobrojni zavoji nisu predstavljali nikakav problem. Na često nepreglednim zavojima lako je naletjeli na pješake Toyota C-HR Hybrid ima sustav za prepoznavanje pješaka koji u trenutku uočavanja koči automobil ako vozač nije stigao na vrijeme reagirati. Kako bi vožnja u noćnim uvjetima bila što lakša tu je sustav za automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala


FOTO: Mija Dropuljić


Učka ima razna lica i zbog toga nudi raznolik outdoor sadržaj za svakog ljubitelja aktivnosti na otvorenom. Planinarenje, jahanje, biciklizam, slobodno penjanje, letenje padobranskim jedrom ili ovjesnom jedrilicom ili tek lagana šetnja jednom od mnogobrojnih poučnih staza – Učka nudi za svakog po nešto. ___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Toyota.