Za pola sata

Evo zašto je Volosko uvijek dobra ideja za vikend

Mija Dropuljić

Kao velikoj ljubiteljici dobre hrane među prvim nezaobilaznim adresama u okolici Rijeke se, naravno, našlo malo ribarsko i turističko mjesto Volosko.Nakon skoro 15 godina života u užurbanom Zagrebu, predala sam ključeve stana, spakirala sve zagrebačke godine i preselila se u Rijeku. Postala sam novopečena Fiumanka koja se u kratkom periodu istinski zaljubila u grad (doduše s kišom nisam još na ti), a ljubav je samo više narasla kada sam postala svjesna njegovog fantastičnog geopoložaja.


Kao strastvena putnica, ljubiteljica outdoora i vječno gladno nepce, shvatila sam da Rijeka i njena okolica zadovoljavaju sve moje potrebe, želje i strasti. I što sam napravila? Sjela sam u auto i krenula istraživati što se sve nalazi svega 30-ak minuta vožnje od Rijeke.


Volosko kao jedno od najdražih mjesta


Za suputnika sam odabrala Toyotu C-HR Hybrid, hibrid atraktivne boje i još boljeg dizajna, koji vas nečujno vodi do željene destinacije. Istraživanje novih lokacija i novog, dinamičnog SUV automobila je kombinacija koja garantira uzbudljiv vikend.


Toyota C-HR Hybrid
Kao velikoj ljubiteljici dobre hrane među prvim nezaobilaznim adresama u okolici Rijeke se, naravno, našlo malo ribarsko i turističko mjesto Volosko. Moram biti iskrena, prije preseljenje čula sam samo za šetnjicu Lungomare i izvrsnu gastro ponudu Opatije i njene okolice. Volosko mi je bio potpuna nepoznanica, a sada je postao jedno od mojih najdražih mjesta u okolici Rijeke.


Kamene stepenice, uske uličice, slikoviti mandrać i ukusni mirisi iz mnogobrojnih restorana pretvaraju Volosko u romantično mjesto u kojem uranjate u jedno posve drugo vrijeme, ono u kojem je jedino bitno uživati.


Nažalost, male i uske uličice pretvaraju parking u pravi izazov. Srećom, za manje i više spretne vozače Toyota C-HR Hybrid ima kamere na stražnjem dijelu automobila, a uz pomoć zelenih i crvenih crta na ekranu, parkiranje i na najužim mjestima ne predstavlja problem.


Foto: Mija Dropuljić


 


Enigma naziva mjesta Volosko


I dan danas se vodi rasprava oko porijeklo imena Volosko koje je još uvijek prava enigma. Postoje brojne teorije, no niti jedna nije potvrđena. Kastavska teorija govori da su stanovnici grada Kastva doznali da su u selu Javoriki lopovi iskrcali ukradene volove koje su odvodili na klanje. Mjesto gdje su volovi iskrcani je dobilo naziv Volovsko, a mjesto klanja Klan.


Foto: Mija Dropuljić


Druga teorija pak govori kako je mjesto dobilo ime prema staroslavenskom bogu Volosu iliti Velesu, koji je zaštitnik zemlje, vode i podzemlja.


Treća teorija usmjerena je na planinu Učku podno koje se Volosko nalazi. Talijanska riječ valle znači dolina, a na pojedinim starim zemljovidima Učka se nazivala Osca. Prema tome Volosko zapravo znači dolina pod Učkom.


Foto: Mija Dropuljić


Koji su razlozi zašto posjetiti Volosko?


Volosko ima dugu povijest, a po prvi put se spominje 1543. godine. On je primao brodove svih veličina te je gradu Kastvu služio kao luka. U Volosku je rođen i Andrija Mohorovičić čiju rodnu kuću možete vidjeti i dan danas. Ovaj poznati geofizičar i znanstveni djelatnik na području meteorologije i seizmologije dao je veliki doprinos o spoznajama o građi Zemlje.


Nije samo povijest razlog zbog kojeg je Volosko uvijek dobra ideja. Ako samo želite uživati u pogledu na more i šetnji uzduž obale, tu je Lungomare, naša najpoznatija šetnjica koja započinje upravo u Volosku te se u dužini od 10 kilometara proteže preko Opatije do Lovrana.


Ako pak poput mene volite uživati u ukusnoj i kvalitetnoj hrani, mogli biste u Volosko dolaziti doslovno svaki vikend. Ovo malo ribarsko mjesto ubraja se među vodeće gourmet destinacije Hrvatske.


Mi smo se na preporuku odlučili za Ostariju Verandu (Andrije Mohorovičića 40) koja se nalazi u samom središtu mjesta i ima pogled koji oduzima dah. Imate osjećaj kao da se nalaze u romantičnom mediteranskom filmu.


Ostaria Veranda veliki naglasak stavlja na autohtone proizvode, sezonske namirnice i tradicionalne recepte u modernoj verziji.Ovdje dolazite jesti kvalitetnu i svježu ribu i morske plodove, piti vrhunsko vino, uživati u slatkim delicijama koje se otapaju u ustima, ali i u izuzetnoj usluzi s individualnim pristupom svakom gostu.


Mi smo se odlučili prepustiti u Verandine ruke i vjerovati njihovom stručnom odabiru. Želja je bila kroz tri slijeda dobiti svojevrsni presjek kuhinje ove poznate vološćanske konobe.


Za predjelo nam je poslužena marinirana panceta od palamide sa začinskim biljem i maslinovim uljem, a posebnost ovog jela je što se kuha čak šest sati na temperaturi od 40 stupnjeva. Za glavno jelo smo dobili grdobinu na dimljenom maslinovom ulju, a sve je, naravno, pratilo vrhunsko vino s hrvatskim potpisom. Kasni ručak smo zaokružili s platom glavnih slastica, a moja preporuka je torta sa smokvom i teranom o kojoj sam maštala danima poslije. 


Produžili smo svoj boravak jer biti u Ostariji Verandi, a ne doživjeti zalazak sunca je grijeh. Kada smo stigli do naše Toyota C-HR Hybrid već je pao mrak, no za povratak doma nismo se puno brinuli.


volosko

Foto: Mija Dropuljić


Na touch screen ekranu upisali smo kućnu adresu te odmah dobili rutu, a led svjetla koja prate zavoje pružaju dodatni osjećaj sigurnosti tijekom noćne vožnje.  Putem do doma uživali smo u opuštajućoj vožnji hibrida. Tiha i dinamična Toyota osvojila nas je kako svojim upečatljivim izgledom tako i ostalim performansama.


Vožnja brzom cestom nerijetko zahtijeva i pretjecanje gdje smo imali priliku osjetiti trenutno ubrzanje i okretnost hibrida.


Led svjetla su ključni dio sigurne vožnje, posebno noću


 


Sve u svemu, teško je ostati posve ravnodušan naspram svih ljepota ovog pitoresknog mjesta. Mene su na prvu osvojile njegove šarmantne uličice, živopisni mandrać i gourmet okusi zbog čega ovo sigurno nije zadnji put da sam posjetila Volosko. Na popisu već imam par novih restorana čija jela želim isprobati.Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Toyota.