Kralj istarskog stola

U Motovunskoj šumi započela sezona lova na tartufe. Ekipe stižu iz Slovenije, Italije, Švicarske…

Gordana Čalić Šverko

Foto: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Foto: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Tartufa nešto ima, doduše manje nego ih je znalo biti u ovo vrijeme, ali ipak očekujemo da će se stanje kasnije normalizirati

Lavež pasa odjekuje dolinom Mirne. Pouzdan je to znak da je započela sezona istarskog bijelog tartufa, Tuber magnatum pico, najskuplje podzemne gljive na svijetu. Udruga tartufara »Istra«, taj je za nju važan datum već tradicionalno obilježila prvim ovosezonskim ulaskom u Motovunsku šumu, najpoznatije stanište tartufa.


– S obzirom na to da cijela vegetacija malo kasni, a bilo je i dosta kiše, procjena je da će i sezona početi nešto kasnije. Tartufa nešto ima, doduše manje nego ih je znalo biti u ovo vrijeme, ali ipak očekujemo da će se stanje kasnije normalizirati i da će ovogodišnja sezona ipak biti bolja od prošlogodišnje koja je bila izrazito loša, optimističan je predsjednik Udruge tartufara »Istra« Darko Muzica.


Podsjetio je da se početak sezone bijelog tartufa obilježava otkako su se izborili da se pomakne petnaest dana ranije i započne 1. rujna.


Tartufar Vlado Božić iz Majcani


Pravila ponašanja


Udruga tartufara, kaže Muzica, gotovo svakog dana ima jednog člana više, tako da je danas u nju učlanjeno 235 tartufara.


– Svi tartufari dobro znaju kako se moraju ponašati, da nisu jedini u šumi, da se rupe nakon vađenja tartufa trebaju zatrpavati. Dosta je napravljeno na očuvanju šume, a ono što predstoji to je regulacija vodotoka. Intenzivno se zalažemo da se konačno pusti voda u suho riječno korito Butonige, kao i staro korito rijeke Mirne, da se isprave greške iz prošlosti, poručio je Muzica.


Udruga je prije nekoliko godina, podsjetio je potpredsjednik Ivan Vukadinović, za svoje članove uspjela ishodovati popust na iznos godišnje dozvole za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama, za nekomercijalni lov imaju pravo na pedeset postotni popust. Inače, kaže Vukadinović, tartufa je ovih prvih rujanskih dana jako malo, nisu ih još počeli otkupljivati pa nije poznata ni otkupna cijena.


Udruga tartufara osnovana je 2014. u cilju zaštite prava tartufara, a samim time i staništa tartufa.


– Motovunskoj općini Udruga tartufara jako je bitna jer ona svojim radom itekako pridonosi očuvanju ove plemenite gljive koja je okosnica našeg turizma i gastronomije, poručio je motovunski načelnik Tomislav Pahović.


Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin zaželio je svima dobrodošlicu u, kako je rekao, najljepši dio Istre.


– S ovom manifestacijom kreće istarska jesen, naše najljepše doba godine kada trudbenici počevši od berbe grožđa do maslina imaju prigodu ići i u lov na tartufe.


Tijekom cijele jeseni čitav je niz manifestacija, prva je na redu buzetska Subotina i priprema fritade od 2.023 jaja i tartufa, slijede sajmovi tartufa u Motovunu, u Buzetu, Livadama.


Nisam ni sam znao do prije neko vrijeme da kada putnik namjernik dolazi u Istru, prvo o čemu govori kada je o gastronomiji riječ, su tartufi. Svi kažu da je tartuf onaj kralj istarskog stola po kojem se prepoznaje gastronomija ovih prostora. Svi mi se okrećemo na neki način sve više i više turizmu i tartuf je ovdje nezaobilazan.


Prije pedesetak godina na ovim prostorima ljudi su relativno skromno živjeli međutim, i zahvaljujući infrastrukturi, zahvaljujući kulinarstvu, turizmu, danas možemo reći da privilegirani standard imaju i naši tartufari i neka tako bude i ubuduće, poručio je Kajin.


Tartufari iz Švicarske i Gospića


Filozofija tartufara


Tartufari povezuju sve u zoni tartufa. To je filozofija tartufara, a i inače dobrih ljudi pa je Mario Kolić iz Turopolja pustio dva goluba u zrak, u znak mira i prijateljstva.


Već su tradicionalno, nakon jutarnje zdravice, okupljeni ispod sela Ipši, raskrsnice Gradinje – Livade, kod tabele s oznakom posebnog rezervata prirode, svi koji su uspjeli prijaviti se za sudjelovanje u prvom ovosezonskom lovu na bijeli tartuf, njih pedesetak iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Švicarske zajedno s tartufarima i njihovim psima proveli sat, dva u Motovunskoj šumi.


Među njima i supružnici Celestino i Alenka Leone, koji su prvi puta u Istri. Alenka je rodom iz Dalmacije, ima hrvatsko državljanstvo pa se učlanila u Udrugu tartufara »Istra«.


– Živimo u Švicarskoj, bavimo se tartufarenjem, to nam je velika strast. Idemo na crne tartufe, bijelih nema, ili ako ih ima, onda su jako rijetki. U Švicarskoj je svima dozvoljen lov na tartufe, ali se radi na tome da se jednog dana i ta djelatnost svede u zakonske okvire, prenijela je Alenka.


Veselo društvo iz Rijeke također je odlučilo subotu provesti u Istri.


– Ovakvi sadržaji nešto su što treba cijeniti i njegovati. Volimo tartufe i dobru zabavu zato sam se ponovo vratila u Motovunsku šumu i dovela sa sobom pojačanje, rekla je Riječanka Tina Kovačić.


Iako je ukupni »ulov« bio više nego zanemariv, sudionici otvaranja sezone lova na bijeli tartuf, održanog u organizaciji Udruge tartufara »Istra«, u suorganizaciji Općine Motovun i Turističke zajednice općine Motovun ipak su uspjeli degustirati tartufe u Motovunu, u vrtu boutique hotela Kaštel, gdje su bijelim tartufima pridodani i crni te je time obilježen početak sezone bijelog tartufa i nastavak sezone crnog tartufa.


Po prvi je puta izabran najveći i najljepši tartuf s otvaranja sezone lova na bijeli tartuf. Sudionici su podijeljeni u dvanaest četveročlanih ekipa, a najviše su sreće tijekom potrage za tartufima u Motovunskoj šumi imali Boria Božić iz Buzeta koji je našao najveći tartuf težak 52 grama, dok je Bojan Černe iz Škropeti pronašao najljepši tartuf, težak 36 grama.


Veselo društvo iz Rijeke