Suveniri koje nitko nema

Turistkinja ukrala artefakte iz Pompeja. Nakon 15 godina ih je vratila jer su – ukleti

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

I dalje se ne zna kako je turistkinja uspjela ukrasti tako vrijedne predmetePompeji su svjetski poznata turistička atrakcija koja u Italiji godišnje privlači veliki broj ljudi. Grad kraj Napulja, kojeg je pokosila tragedija u obliku smrtonosne erupcije vulkana, svoj zvjezdani status može i zahvaliti Vezuvu.


Grad je bio zatrpan pepelom 1.600 godina prije nego je slučajno otkriven. Nakon što je grad posve očišćen, otkriveno je kako je upravo zbog slojeva pepela očuvan, a pronađeni su i očuvani leševi stanovnika. Danas se ubraja među najpopularnije turističke atrakcije u Italiji koju posjećuju turisti iz cijelog svijeta. 


Tako je Pompeje prije 15-ak godina posjetila jedna žena iz Kanade koja je tijekom svog posjeta ukrala jedan od artefakta. To se ne bi ni otkrilo da nakon toliko godina dotična turistkinja nije vratila ukradeni predmet. 
Kako piše talijanski medij Leggo, ne zna se tko je točno u pitanju jer je spomenuta žena artefakt u paketu anonimno ostavila u jednoj turističkoj agenciji u blizini samih Pompeja. U paketu je priložila i pismo isprike. 


FOTO: Unsplash
Zapravo je nevjerojatna činjenica da je žena napustila Pompeje s tako vrijednim artefaktima, a da nitko 15 godina nije uočio njihov nestanak


“Ovaj predmet sam ponijela sa sobom kada sam 2005. posjetila Pompeje. Bila sam mlada i glupa. Htjela sam posjedovati dio povijesti”, objasnila je žena koja se potpisala kao Nicole. 


Nicole nije ukrala mali kamenčić, onda je s ove talijanske lokacije u Kanadu ponijela amforu, komade keramike i dva komada mozaika. 


“Ispostavilo se kako ovi predmeti posjeduju mnogo negativno energije”, objasnila je žena te natuknula kako su povezani s uništenjem te da donose nesreću. 


 “Imam 36 godina i dva puta sam imala rak dojke. Moja obitelji i ja imamo financijskih problema. Dobri smo ljudi stoga želim ovu kletvu ne želim prenijeti na svoju obitelj i djecu. Užasno mi je žao i nadam se da ću se jednog dana vratiti u vašu lijepu zemlju i osobno se ispričati”, napisala je u pismu isprike.