Bromelain

Tropsko voće koje olakšava probavu, sagorijeva masti i pomaže kod prehlade

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Bogato vitaminima i mineralnim solima, prirodno je voće povezano sa zdravljem

Ananas je voće višestrukih svojstava i blagodati, bogato bromelainom, mineralnim solima, vitaminima i vlaknima.


Jede se svjež ili u slasticama i sladoledima, a njegov sok je izvrstan napitak za gašenje žeđi, koji se ponekad koristi i za neka mesna i riblja jela.


Ovom voću pripisuju se eupeptička, protuupalna, probavna, alkalizirajuća i tonizirajuća svojstva, a koja se mogu pripisati visokoj koncentraciji bromelaina koji, među mnogim izazvanim dobrobitima, olakšava probavu proteina.


Znanstvena istraživanja također pokazuju da ovo voće olakšava metabolizam masti i da njegova vlakna koncentrirana u pulpi djeluju na crijevnoj razini kao inhibitori u apsorpciji lipida.


Među brojnim svojstvima ananasa ističu se ona koncentrirana u njegovom soku koji je, ako se priprema kod kuće i jede svjež, izvanredan izvor vitamina C i magnezija.


Dovoljno je reći da čaša soka od ananasa ima unos vitamina C jednak polovici dnevne potrebe.


Osim vitamina C i bromelaina, plod ananasa je izvor mineralnih soli, posebice magnezija, koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i pretvara ugljikohidrate i masti u energiju.


Sok od ananasa također je dragocjen prirodni saveznik u liječenju kašlja i prehlade, jer pomaže reapsorpciju sluzi mnogo brže od bilo kojeg drugog specifičnog lijeka.


Kako biste u potpunosti uživali u svojstvima ananasa, savjet je da preferirate konzumaciju svježeg i dobro zrelog voća.


Ništa bolje, u tom smislu, od svježe narezanih voćnih ražnjića od ananasa koje možete poslužiti s malo nemasnog jogurta ili šećera u prahu.


Još jedna ideja za iskorištavanje dobrobiti ovog voća jest da ga izblendate sa svježom kurkumom: eliksir ljepote koji pomaže diurezu, pospješuje probavu i ima protuupalno djelovanje na cijelo tijelo.


Što se tiče aromatiziranih voda, ananas je svakako pravi sastojak koji će vam pomoći u pripremi osvježavajućih i ukusnih napitaka.


Za pripremu vode s okusom ananasa i mente samo stavite 3-4 nasjeckane kriške svježeg ananasa u staklenku s 2 grančice mente.


Staklenku napunite vodom, zatvorite i ostavite nekoliko minuta u hladnjaku. Procijedite i ostavite u hladnjaku 3-4 dana.