Tajne kuhanja

Trikovi kako da vam piletina bude sočna iznutra, a izvana neodoljivo hrskava

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Odličan je izbor marinirati ju s mlijekom, đumbirom ili limunovom koricom



Piletinu karakterizira to što je svestrano meso i vrlo jednostavna za pripremu.


Ovisno o odabranim komadima, postoje različite tajne kuhanja kako biste ga najbolje iskoristili.


Važno je znati da se piletina nikako ne može jesti sirova ili nedovoljno kuhana, već se uvijek mora kuhati do savršenstva u svim svojim dijelovima, čak i iznutra blizu kostiju.




Međutim, dugotrajno kuhanje može povećati rizik od zagorijevanja ili može učiniti meso previše suhim, osobito kod agresivnijeg kuhanja, poput onog na roštilju.


Zato morate slijediti nekoliko mjera opreza kako biste spriječili da se meso previše osuši.


Na primjer, možete nastaviti marinadom s mlijekom, đumbirom ili limunovom koricom ili u emulziji s maslinovim uljem i limunovim sokom s mediteranskim aromatičnim biljem, poput kadulje, ružmarina, peršina, češnjaka, soli i papra, jer su visoke temperature bolje za meso, kako se ne bi previše osušilo te kako bi nakon kuhanja bilo mekše, sočnije i ukusnije.


Kuhanje piletine zajedno s kožom još je jedan dobar trik za zaštitu mesa, tako da koža postane hrskava, a meso iznutra ostane mekano.


Trik da vam piletina na roštilju ne zagori je da je prethodno skuhate u pećnici, kako biste skratili vrijeme pečenja na roštilju.


Čak i kontinuirano premazivanje kože maslinovim uljem pomaže da postane hrskava bez da zagori, djelujući kao štit za meso u najagresivnijem kuhanju.


Umjesto toga, za hrskavo pečeno pile kao s roštilja tajna je u tome da ga stavite u pećnicu na roštilj ili u posudu s vodom i kuhate nekoliko sati.


Pileća prsa su najmasniji dio i stoga imaju tendenciju da postanu žilasta. Zato se prije kuhanja preporuča navlažiti i začiniti, primjerice maslacem ili limunom, kako bi ostala mekša i postala ukusnija.


Kao i kod svinjetine, ni od piletine se ništa ne baca: glava, vrat, pa čak i noge mogu pridonijeti super hranjivoj pilećoj juhi, dok su iznutrice rudnik minerala i sastojaka za tradicionalne recepte ili paštete koje se stavljaju na ukusan tost.


Zabranjeno je baciti ostatke piletine: iskoristite ih za pripremu fine svježe, lagane i hranjive Cezar salate.