Foto: Pexels
Iako se dugo smatralo da je ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu nezaobilazan korak, čini se da kod novijih modela to nije slučaj
povezane vijesti
Dugo se smatralo da je ispiranje posuđa prije stavljanja u perilicu obavezno. No stručnjaci danas tvrde suprotno: moderne perilice i deterdženti najbolje rade kad na posuđu ostane malo ostataka hrane.
Zvuči kontraintuitivno, ali upravo ti ostaci pomažu enzimima u deterdžentu da se aktiviraju i učinkovito razgrade prljavštinu.

Foto: Pexels
Zašto više ne trebate ispirati posuđe?
Perilice proizvedene nakon 2010. godine imaju napredne senzore i filtre koji automatski prilagođavaju ciklus pranja ovisno o razini zaprljanosti. Ako posuđe prije toga isperete, senzor “misli” da su tanjuri već čisti, a perilica koristi manje vode i kraći ciklus, što može rezultirati slabijim pranjem.
Osim toga, enzimski deterdženti bolje djeluju kad mogu “pojesti” organsku tvar s posuđa. Dakle, umjesto da trošite vrijeme i vodu, dovoljno je samo sastrugati veće komade hrane u smeće ili sudoper.
Kad ispiranje ipak ima smisla
Naravno, postoje iznimke:
-
Starije perilice (starije od 10 godina) možda neće uspjeti temeljito oprati bez brzog ispiranja.
-
Zasušena ili ljepljiva hrana poput zobenih pahuljica, maslaca od kikirikija ili umaka od rajčice može zahtijevati brzi mlaz vode.
-
Ako posuđe stoji danima u zatvorenoj perilici prije pokretanja ciklusa, lagano ispiranje spriječit će neugodne mirise i stvaranje tvrdokornih naslaga.
Kako osigurati čisto posuđe bez ispiranja
Ako odlučite preskočiti ispiranje, evo nekoliko trikova da svejedno dobijete blistavo čiste tanjure:
-
Redovito čistite filtere – barem dvaput mjesečno, jer će se više ostataka zadržavati na dnu perilice.
-
Odaberite pravi program – za jače zaprljano posuđe koristite opciju “intenzivno” ili “lonci i tave”.
-
Pametno slažite posuđe – ne pretrpavajte i ne preklapajte tanjure; voda mora slobodno cirkulirati.
-
Provjerite rezultat – ako ostane koja mrlja, jednostavno vratite taj komad u perilicu za drugi ciklus.

Foto: Pexels