Proljetna poslastica

Torta od malina i pistacija s glazurom od limuna

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Slasni zalogaji koji će vas oraspoložiti.

Reklamni panoi, dizajnirani da postide,  govore nam da bismo trebali jesti pravilnoo, da jedemo manje, da jedemo razumno, brojimo kalorije, više vježbamo, smanjujemo masnoću, odbacujemo nezgodnu hranu i zaboravljamo kolače i krumpiriće.


No dok se vrtimo u zbrci znanja i smjernica, možda gubimo iz vida sve one dobre stvari koje su utjelovljene u komadu torte.


Mnogo je rasprave oko toga što je nezdrava hrana. Općenito, to je hrana kojoj nedostaju hranjive tvari, ali koja sadrži puno kalorija, a sastoji se od masti i šećera. Ipak, obožavamo jesti kolače i torte.


Pogotovo ako im se dodaju slasni okusa voća. Proljeće je pred vratima pa zašto se ne počastiti slasnim zalogajem home made torte. Uvijek se možemo pozvati na to da ćemo sada biti aktivniji, više ćemo trčati i voziti bicikl pa je poslastica sada sasvim opravdana.


 


Sastojci


  • Malo ulja za podmazivanje
  • 4 velika jaja
  • 1 1/3 šalice plus 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ekstrakta badema
  • 1 žlica plus 1/3 šalice svježeg limunovog soka
  • 3/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 3/4 šalice brašna
  • 1 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica košer soli
  • 2 žlice sitno naribane korice limuna
  • 1 šalica smrznutih malina
  • 1/4 šalice sirovih pistacija, nasjeckanih, plus još za ukras
  • po želji: jestivo cvijeće za ukras

Upute


Zagrijte pećnicu na 280 °. Premažite 2 kalupa za torte uljem obložite pergamentni papir, a zatim prskajte sprej za kuhanje.


U zdjelu stajaće miješalice umutite jaja i 1 šalicu šećera na srednjoj brzini dok ne postanu lagani i pahuljasti, 3 – 5 minuta. Dodajte vaniliju, ekstrakt badema i 1 žlicu limunovog soka, a zatim u mikseru dodajte ulje, miješajući samo dok se ne sjedini. Umutite brašno, prašak za pecivo i sol u maloj posudi, a zatim limunovu koricu i suhe sastojke preklopite u mokre sastojke.


Tijesto ravnomjerno podijelite između pripremljenih tava. Rasporedite maline po kolaču, zatim pistacije i sve pospite 2 žlice šećera. Tortu pecite dok bočne stranice ne počnu izvirivati ​​iz posude i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 45 minuta.


Dok su kolači u pećnici, u srednjoj tavi kuhajte preostalu 1/3 šalice šećera i preostalu 1/3 šalice limunovog soka, miješajući da se šećer otopi. Neka se limunov sirup ohladi.


Biskvite iz kalupa, prebacite na rešetku i odmah premažite limunovim sirupom. Ostavite da se kolači potpuno ohlade, a zatim nožem pređite po rubovima i preokrenite na pladanj za posluživanje. Po želji ukrasite nasjeckanim pistacijama i jestivim cvjetovima.