Slasno i toplo

Topla juha od butternut tikve: Hranjivo i slasno jelo za hladne dane

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Zima je sezona za uživanje u hrskavom kruhu i ukusnoj juhi!



Stoga upalite vatru, upalite svijeće i isprobajte ovaj ukusni recept koji će vas ugrijati tijekom hladnog zimskog dana. Juha je idealan zimski obrok, prepun povrća, jednostavan za pripremu i odličan za vaš džep. Lako ju je pripremiti unaprijed i smrznuti dok ne zatreba. Ukusna juha je idealno brzo jelo za sredinu tjedna, a može poslužiti i kao ukusno predjelo!


Umjesto da posegnete za konzerviranom hranom, zašto ne pripremite vlastitu juhu koja je puno hranjivija i ukusnija opcija.


Juha s butternut tikvom potpuno će vas okrijepiti, stoga uživajte u njenom bogatom okusu.


 juha_od_butternut_tikve

FOTO/Unsplash




Sastojci


  • 1 srednja butternut tikva, oguljena i tanko narezana
  • 2 srednje mrkve, tanko narezane
  • 2 češnja češnjaka, prešana
  • 1 velika glava luka, tanko narezana
  • 1 stabljika celera, tanko narezana
  • Sol i papar
  • 6 grančica svježe majčine dušice
  • 4 grančice svježe kadulje, plus 15 listova kadulje
  • 4 šalice pileće juhe s niskim udjelom natrij
  • 3 žlice maslinovog ulja, plus još za podlijevanje

Upute


U instant lonac bacite butternut tikvicu, mrkvu, češnjak, luk, celer i 1/2 žličice svake soli i papra.


Grančice timijana i kadulje zavežite u mali snop špagom, a zatim stavite na povrće smjese. Dodajte juhu i zaključajte poklopac. Kuhajte 20 minuta. Prirodno otpuštanje 15 minuta, a zatim otpustite preostali pritisak. Ostavite da se malo ohladi, a zatim bacite snop ljekovitog bilja.


Korištenjem blendera napravite pire.


Za to vrijeme zagrijte ulje u malom loncu na srednjoj. Dodajte lišće kadulje i kuhajte povremeno miješajući dok mjehurići ne popuste. Žlicom u obliku rešetke prenesite listove na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijede. Poslužite juhu prelivenu uljem i prelivenu hrskavom kaduljom.