Super tim

Top 5 voćki koje treba jesti češće za očuvanje zdravlja srca

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Boje i okusi koje volimo sadrže korisne hranjive tvari

Budući da zdravlje počinje za stolom, raznolika i uravnotežena prehrana svakako je među prvima koje treba dosljedno provoditi u praksi.


Među najkorisnijim namirnicama za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i pospješivanje cirkulacije svakako spada voće i to neke vrste, posebice one bogatije vitaminima, Omega-3 i antioksidansima.


Srećom po vas, postoji 5 prekrasnih plodova voća koje sadrže mnoge od ovih hranjivih tvari, često u kombinaciji, kako bi se povećale dobrobiti za cijelo tijelo.


Otkrijmo što su i glavne prednosti:


1. Kupine


Kupine su ukusno voće prepuno esencijalnih nutrijenata za zdravlje srca. Jedan od najvažnijih nutrijenata su antocijanini – skupina crvenih, plavih i ljubičastih biljnih pigmenata.


Antocijanini su bogati snažnim antioksidansima koji pozitivno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sustava.


Jedna šalica kupina osigurava više od jedne trećine preporučene dnevne vrijednosti vitamina C i 5 posto vašeg dnevnog unosa kalija.


Uključivanjem kupina u prehranu lakše ćete doći do preporučenih dnevnih količina i prije svega uživati u nezaboravnom okusu.


2. Borovnice


Dnevna konzumacija borovnica povezana je s poboljšanom staničnom funkcijom krvnih žila kako bi se pomoglo u kontroli krvnog tlaka i spriječilo stvaranje ugrušaka.


S visokim udjelom kalija, vitamina C, kalcija i topivih vlakana, ovo voće je pravi lijek za sve, te ga treba konzumirati svaki dan kako biste maksimalno iskoristili ove hranjive tvari.


Kalij proširuje kapilare, dok topiva vlakna pomažu u zdravlju crijeva, važnom pokazatelju uravnoteženog tijela.


3. Maline


Maline su užitak i za oči i za okusne pupoljke: svijetlo crvena boja kombinira se sa svježim i kiselkastim okusom – karakteristike koje daju elementi koji potiču dobrobit kardiovaskularnog sustava.


Poput borovnica, maline su također bogate topivim vlaknima, ali su također bogate i protuupalnim fitonutrijentima.


Visoka količina vode čini ih savršenim za ukusan međuobrok, koji vas uspijeva spasiti od konzumacije drugih međuobroka, svakako manje zdravih.


4. Papaja


Voće koje se još uvijek smatra egzotičnim, papaja sadrži mnogo hranjivih tvari korisnih za srce kao što su kalij i antioksidansi vitamini A i C.


Oko 100 g papaje gotovo u potpunosti pokriva dnevne potrebe za vitaminom C te 8% vitamina A.


Papaja također ima karakteristike koje potiču pravilnu probavu, a što je posebno svojstvo ovog voća koje poboljšava zdravlje vašeg srca.


5. Crveno grožđe


Najnoviji član ovog super-tima voća zdravog za srce je crveno grožđe. Ova sorta ima svoju karakterističnu boju zahvaljujući visokoj koncentraciji antocijana.


Uz ova moćna protuupalna sredstva, crveno grožđe je bogato polifenolima, drugom kategorijom fitonutrijenata koji su izvrsni za zaštitu zdravlja srca.


Polifenoli prisutni u grožđu funkcionalni su u liječenju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa smanjenjem oksidativnog stresa, snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem upale.