Razvoj

To je moje! Dijeljenje kod male djece može biti izazovno, ali ima brojne prednosti

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Kako se nositi sa situacijom kad dijete odbija dijeliti s drugimaU predškolskim godinama djeca još uvijek uče kako dijeliti, pa je u redu ako vaše dijete još nije dobro u ovoj vještini.


Predškolci tek uče kako komunicirati i igrati se zajedno. A kad krenu učiti izmjenjivati najdraži autić, lutku ili bilo koju drugu igračku, može im biti teško procijeniti kada je vrijeme za pružiti bratu, sestri ili prijatelju omiljenu igračku.


Istraživanja su pokazala kako djeca do 3 godine mogu teško razumjeti dijeljenje a da ih u tome ne potiču roditelji. Ako se dogodi situacija u kojoj dijete negativno reagira na drugo dijete koje se igra s igračkom koju je željelo, potrebno mu je objasniti kako će dobiti igračku nakon njega, piše Pathway.
Također, treba iskoristiti svaku priliku za pokazati važnost i vrijednost dijeljenja, na primjer istaknite kako je lijepo što je tata podijelio svoju vodu s mamom. Ukoliko dijete ima stariju braću ili sestre, treba ih koristiti kao primjer i pohvaliti kad podijele nešto s njima.Redovito razgovarajte o tome zašto je važno dijeliti stvari s prijateljima. Dajte im do znanja da je u redu ako se njihov prijatelj neko vrijeme igra s njihovim igračkama jer će se i oni igrati s njegovima. Predstavite mu situaciju u kojoj njemu prijatelj brani igranje s igračkama kad dođe kod u posjet.


Ako vaše dijete ima igračku koja mu je apsolutno najdraža, a koju ne želi dijeliti, pospremite je prije druženja. Sve dok su dobri u dijeljenju drugih igračaka, u redu je imati jednu samo za njih.


Vještine koje vaše predškolsko dijete razvija kroz igru ​​pomoći će mu tijekom cijelog života. Društvene interakcije s vršnjacima, čak i u ranoj dobi, pomažu u razvoju. Djeca će naučiti izmjenjivati stvari koje za njih imaju veliku vrijednost a da pri tom zadrže kontrolu nad svojim emocijama, i izgraditi temeljne vještine za budućnost.